Menangani Vagina Gatal

Gatal pada vagina boleh menjadi gejala jangkitan atau penyakit berbahaya.

Gatal yang dirasakan pada organ kewanitaan adalah keadaan yang biasa berlaku pada kanak-kanak hingga dewasa dan cenderung tidak berbahaya. Namun jika keadaan ini berterusan hingga lebih daripada beberapa hari atau disertai gejala lain, maka sebaiknya segera berjumpa doktor.

Punca Gatal

Gatal pada vagina boleh terjadi kerana satu atau gabungan beberapa penyebab. Diperlukan pemeriksaan oleh doktor untuk mengesan keadaan yang menyebabkan gatal. Berikut ini adalah beberapa penyebab umum yang boleh terjadi.

Penggunaan bahan kimia: gatal boleh disebabkan kerengsaan faraj akibat bahan-bahan kimia yang terdapat dalam kondom, krim, sabun, tisu, atau pembalut yang digunakan.

Jangkitan kulat / kandidiasis faraj: cendawan yang tumbuh berlebihan pada vagina dan vulva. Jangkitan ini lebih berisiko berlaku semasa wanita sedang hamil, menggunakan antibiotik, aktif berhubungan seksual, dan ketika sistem kekebalan tubuhnya sedang lemah. Selain gatal, cendawan akan menyebabkan faraj mengeluarkan cecair putih dan kental.

Vaginosis bakteria: kewujudan bakteria-bakteria sihat pada vagina adalah hal yang normal. Namun bakteria jahat boleh menyebabkan jangkitan dan rasa gatal. Selain gatal, umumnya vaginosis bakteria diiringi gejala seperti rasa perih, serta keluarnya cecair dan bau tidak sedap dari faraj.

Penyakit menular seksual (PMS): herpes, chlamydia, trikomoniasis, dan gonore.

Menopause: turunnya pengeluaran estrogen di akhir masa pembiakan wanita boleh menyebabkan dinding faraj menipis dan mengering, sehingga menyebabkan iritasi dan gatal. Selain pada lansia, keadaan ini boleh terjadi pada wanita yang sedang menyusui.

Lichen sklerosis: tompok putih pada kulit sekitar kemaluan. Keadaan yang jarang berlaku ini umumnya dialami wanita pascamenopause. Penyakit kulit lain seperti ekzema juga boleh menyebabkan gatal.

Jangkitan pinworms: lebih sering dialami oleh kanak-kanak perempuan.

Pra-kanser: gatal juga boleh menjadi gejala kulit kemaluan yang mengalami precancerous.

Tekanan: meski jarang berlaku, namun keadaan emosi yang tidak stabil boleh menyebabkan sistem kekebalan menurun sehingga membuat tubuh lebih berisiko mengalami gatal dan kerengsaan.

Iritasi pada faraj umumnya dapat pulih dengan sendirinya. Jika tidak, sebaiknya segera memeriksakan diri ke doktor untuk mendapatkan penanganan yang tepat.

Segera kepada doktor terutama jika gatal pada faraj disertai gejala-gejala berikut:

 • Keluarnya cecair tidak normal dari faraj.
 • Bisul atau luka seperti sariawan pada vulva.
 • Sukar buang air kecil atau terasa perih saat buang air.
 • Gejala-gejala tidak normal lain yang tetap ada hingga lebih dari 1 minggu.
 • Gatal disertai pendarahan dan bengkak.

Doktor akan memeriksa secara fizikal dan menganjurkan ujian perubatan, seperti pap smear, cek darah, dan ujian air kencing untuk mengesan kemungkinan penyakit tertentu. Faraj yang gatal akan ditangani secara berbeza, bergantung dari jenis penyebabnya. Antara lain:

 • Jangkitan menular seksual ditangani dengan antibiotik.
 • Cendawan pada faraj ditangani dengan ubat-ubatan antikulat yang dimakan dengan diminum atau krim yang disapu pada faraj.
 • Gatal yang disebabkan menopaus ditangani dengan krim atau tablet estrogen. Krim atau losyen estrogen kadang digunakan untuk mengatasi gatal dan keradangan.
 • Ubat-ubatan antihistamin digunakan untuk menangani gatal akibat alahan.

Agar Gatal Tidak Kembali dan Lekas Hilang

Ada cara untuk mencegah datangnya gatal-gatal di vagina atau menangani jika gejala ini muncul. Selain untuk wanita dewasa, cara ini juga boleh diajarkan kepada anak-anak dan remaja putri.

 • Elakkan penggunaan tisu, tuala wanita, atau pantyliner beraroma, juga pembersihan organ kewanitaan beraroma.
 • Untuk membersihkan kawasan kewanitaan, cukup gunakan air bersih dan sabun biasa. Hal ini cukup dilakukan sekali dalam sehari. Membersihkannya lebih daripada sekali akan membuat faraj kering.
 • Setelah buang air besar, bersihkan dubur dari depan ke belakang, dan bukan sebaliknya. Penggunaan tisu tandas selepas buang air kecil juga sebaiknya disapukan dari arah faraj ke dubur.
 • Remaja dan wanita dewasa disyorkan untuk mengganti tuala wanita sekerap mungkin mengikut keperluan.
 • Ganti seluar dalam tiap hari. Seluar dari bahan katun lebih sihat daripada bahan sintetik seperti nilon.
 • Gunakan kondom saat berhubungan seksual untuk mencegah jangkitan menular seksual.
 • Elakkan berhubungan seksual ketika faraj masih terasa gatal.
 • Meski faraj terasa gatal, elakkan untuk menggaru.
 • Akan ganti pakaian sukan, terutama baju renang, segera setelah selesai bersenam.
 • Seboleh mungkin minimalisasi penggunaan seluar atau skirt ketat.
 • Secara keseluruhan, gatal pada faraj umumnya boleh dicegah dengan menjaga kebersihan organ intim. Jika merasakan gatal yang berterusan, segera dapatkan pemeriksaan ke doktor [alodokter].

Dapatkan lebih maklumat di www.rahsiarumahtangga.com

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 29