Hanya Kisar 2 Bahan Ini Dan Sembur Untuk Elak Kucing Membuang Sekitar Rumah

Bau najis dan air kencing kucing memang tidak menyenangkan. Lebih mengacau mood pagi apabila buka saja pintu dan tingkap, tersebarlah “aroma” daripada hasil buangan binatang kesayangan orang ramai ini.

Lagi buat stres, kita tak pelihara kucing tapi kena bersihkan pulak bahan buangan kucing jiran. Nak kompelin nanti masam muka pula dengan jiran.

Bangun awal pagi buka pintu ingat nak ambil angin segar, sekali bau najis dan air kencing kucing yang masam dan hancing yang kena hidu.

Pelbagai cara ada dikongsi untuk mengelak kucing daripada “membuang” di sekitar rumah. Namun, ada yang dikatakan tidak berhasil.

Apa kata cuba cara yang dikongsikan Zuriaty Musa menerusi akaun TikTok.

Caranya mudah saja. Sembur dengan air bawang dan serai. Boleh buat sendiri dan sembur saja di tempat yang selalu jadi sasaran kucing “membuang”.

Cara membuat ramuan yang “dibenci” kucing ini ialah:

  • Ambil dua labu bawang putih bersama 3-4 batang serai
  • Potong dan kemudian kisar hingga hancur
  • Bila sudah hancur campur dengan air dan tapis.
  • Ambil air yang ditapis masukkan dalam botol penyembur
  • Sembur di tempat kucing selalu kencing dan membuang najis.

Caranya sembur dengan air bawang dan serai. Boleh buat sendiri dan sembur saja di tempat yang selalu jadi sasaran kucing membuang.

Kalau musim hujan kena buat 2 minggu sekali, jika musim panas kemarau sebulan sekali. Baunya bawang putih dan serai ini akan buat kucing menjauhi kawasan yang disembur.

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq.

Sumber: Zuriaty Musa

Author: admin

Leave a Reply