Awas Inilah 5 Tanda Berlaku Jika Anda Ambil Makanan Manis Berlebihan

Hampir semua orang suka gula, walaupun kita tahu ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius tetapi kita tetap mengambilnya. Tapi tahukah anda jika mengambil gula berlebihan, kemungkinan 5 tanda amaran awal akan berlaku secara sedar atau tidak.

Ketagih gula dan karbohidrat

Tahukah apabila sentiasa mendambakan gula dan karbohidrat, anda tahu bahawa anda mempunyai ketagihan berlebihan pada gula. Dalam kes itu, untuk menghilangkan gula di dalam badan anda, anda perlu mengikuti rawatan detoksifikasi.

Kekurangan tenaga dan keletihan

Satu lagi tanda kecanduan gula apabila sentiasa berasa letih, tanpa ada sebab khusus. Walaupun gula dan karbohidrat memberi anda rangsangan tenaga sementara, mereka menghisap tenaga keluar dari badan. Anda mungkin makan terlalu banyak gula jika anda selalu letih, walaupun selepas tidur dengan baik.

Kaki dan masalah kulit

Pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan ekzema, rosacea atau jerawat. Ini kerana gula boleh menyebabkan keradangan di dalam badan. Mengeluarkan gula dari diet boleh membantu anda menyelesaikan masalah ini. Menurut Dr. S. Green, podiatrist dari New York menjelaskan penyebab utama Plantar Fasciitis adalah gula. Plantar Fasciitis adalah keadaan yang menyebabkan sakit pada tumit dan kaki. Keletihan dan lingkaran gelap di bawah mata juga boleh disebabkan oleh pengambilan gula yang berlebihan.

Naik berat badan

Mudah saja jika mengambil terlalu banyak gula maka kalori juga bertambah. Ini kerana gula tidak mengandungi protein atau serat. Rintangan insulin dan penambahan berat badan boleh disebabkan oleh pengeluaran insulin yang berlebihan disebabkan pengambilan gula yang berlebihan.

Selesema

Jika anda kerap mengalami selesema, ini kemungkinan anda makan terlalu banyak gula. Dengan memakan terlalu banyak gula, badan anda kurang berkesan untuk melawan selesema dan sistem imun juga lemah.

Hati-Hati & Selamat Beramal!

RUJUKAN

Author: JVC

Leave a Reply