Elakkan Menabung Duit Dengan Mencampurkan Duit Kertas Dan Duit Syiling Dalam Satu Bekas Jika Tak Mahu Duit Mereput

Setiap rumah mesti akan ada tabung untuk simpan duit. Paling tidak pun akan ada satu untuk simpan duit syiling atau duit yang kita jumpa dαlam rumah.

Jangan campur duit kertas dan syiling dalam satu tabung, lihat kesannya. Menabung sememangya satu tabiat yang baik untuk diamalkan oleh semua orang tanpa mengira umur. Namun begitu mohon pastikan tempat atau bekas tabungan anda itu dalam keadaan yang baik dan juga sesuai.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Lily Noorly Mohd Noor berkongsikan kisah sedih mengenai sahabatnya yang menyimpan duit tabungan yang bercampur antara duit kertas dan juga duit syiling. Jom baca perkongsiannya di bawah ini:

Duit yang disimpan rakannya dalam tabung tin reput, jumlah pula bukan sedikit hampir RM1k.

Elok juga kita ambil pengajaran daripada kisah ini. Boleh jadi ia berpunca daripada duit lembap yang dimasukkan dalam tin. Ia mungkin penyebab berlaku proses pereputan, apatah lagi ia disimpan dalam tabung jenis besi atau tin.

Sekadar perkongsian bersama, ia terjadi pada sahabat baik sendiri. Niat menabung akhirnya lebur macam tu ja. Semua duit-duit dia mereput, relai, hancur, bila cuba nak buka dari lipatan.

Kalau ada sesiapa yg simpan duit dalam tabung tin bercampur duit syiling rasanya elok dielakkan. Nak kata apa lagi dah kan. Hampir RM1k lebur macam tu je, bawa pergi bank tak tahulah terima atau tidak, be strong sahabat..

Edit: Alhamdulillah, terima kasih yang share dan beritahu boleh tukar dan bank terima. Dia akan bawa ke bank dan mudah-mudahan akan dipermudahkan dan dapat balik ganti. Dia kata kalau tahu jadi macam ni memang tak akan simpan macam tu..

Sebagai pengetahuan bersama, duit yang reput,rosak atau koyak jangan terus dibuang kerana ianya kemungkian besaar masih boleh diselamatkan dengan ditukar di Bank. Duit yang reput tetapi masih ada lebih separuh saiz asal boleh ditukar dengan nilai penuhnya.

Sumber: Lily Noorly Mohd Noor

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 47