Ramai Wanita Bertahan Dalam Perkahwinan Hanyalah Sebab ANAK, Nak Teruskan Atau Bercerai?

Bila diduga dalam perkahwinan, kedua belah pihak kena mainkan peranan. Tak boleh terus cari salah tetapi suami isteri kena duduk dan berbincang sebab perkahwinan bukan melalui detik bahagia saja. Ada pasang surutnya.

Tetapi, kalau salah satu daripada pasangan mula merasa ada sesuatu yang tak kena, mungkin memang ada masalah yang boleh tercetus dalam perkahwinan itu.

Dan apa yang paling ditakuti, anak-anak akan jadi mangsa. Haaa… sebab itulah kena semak dari awal dan selesaikan dengan cara baik. Pendek kata, sebaiknya mak ayah ikut cara Puan Nurul Ilyani ini…

Depression, Berkahwin, Nak Teruskan Atau Bercerai?

  • Pernah tak anda rasa irritated dengan anak menangis, rasa nak tutup mulut dia? (semasa manic/depression)
  • Pernah tak anda pukul, lempang atau buat deraan fizikal pada anak? Anda rasa tak dapat nak kawal tubuh badan anda. (semasa manic)
  • Pernah tak anda rasa menyampah tengok muka suami. Benci ya amat. Rasa nak lari tinggalkan dia? (semasa depression)
  • Pernah tak anda lempang suami anda, pukul dan hempuk dia dengan kerusi?(semasa manic)
  • Pernah tak anda mengamuk dan anda baling semua barang yang ada di depan anda? Termasuk barang berharga seperti handphone, laptop dan sebagainya.(semasa manic)
  • Pernah tak anda rasa nak tidur je, tak nak keluar bilik? Nak baring je. Rumah tak terurus. Anda lagi tak terurus. Tak mandi 2-3 hari. Anda masih boleh hidup dan tak kisah.(semasa depression)
  • Pernah tak anda rasa nak mati atau bunuh diri. Rasa guilty. Rasa macam tak berguna.(semasa depression)
  • Pernah tak anda rasa benci nak jumpa orang? Tak suka bunyi bising.(semasa manic/depression)

“Kawan,

Sebahagian yang saya senaraikan adalah tanda bipolar disorder. Ada banyak lagi. Tapi saya tulis yang severe. Bipolar disorder terbahagi kepada 2 episod iaitu manic dan depression. Ada jenis bipolar lebih kepada depression. Ada jenis kepada manic. Saya? Saya lebih kepada manic.”

Saya tulis berdasarkan pengalaman dan pembacaan. Setiap penghidap bipolar atau depression berbeza.

Cara Nak Atasi Masalah Ini

Ada satu jenis mental disorder lagi iaitu MDD. Ikut bacaan saya, MDD adalah unipolar. Maksudnya hanya ada depression. Tak seronok kawan. Tak. Tapi, sebelum jumpa pakar lepas baca tulisan saya.

Ikut tip Dr Hafiz Sulaiman rawat usus. Saya buat suggestion dia, symptom bipolar berkurang hampir 80%. Emosi lebih terkawal. Daripada episod seminggu 2-3 kali. Saya berjaya kurangkan sebulan 2-3 kali. Gula jahat❌. Buang gula atau minimakan, emosi lebih baik. Gluten pun sama❌. Ada banyak lagi.

Seterusnya dapatkan rawatan hospital. Banyakkan bergaul dengan orang soleh dan banyakkan tadabbur ayat Quran.

Ya, mesti marah kalau orang depression kita suruh faham Quran dan hadith. Tapi itu pun ‘ubat’ saya juga. Dan saya masih ambil ubat hospital juga. Juga, saya ada suami yang baik. Pokoknya, orang paling dekat dengan kita adalah orang yang paling baik dan menyokong.

Istikharah, Stay Atau Pilih Jalan Penceraian

Ada dua jalan, andai kahwin membuatkan anda lebih teruk, istikharah, stay atau pilih jalan penceraian. Namun, andai ada ruang penambahbaikan, maka berusaha ke arah kebaikan. Itu yang lebih baik.

Banyak wanita bertahan, sebab ANAK. Bertahan dalam perkahwinan sebab ANAK. Ada ramai yang saya kenal, ada bipolar dan sudah bercerai. Tak mudah menjadi orang yang ada sakit mental dan stay dalam sebuah perkahwinan. Tak mudah.

Doa saya “Hasbunallah wa nikmal wakeel. Allahu mustaan”

Selamat menunaikan tanggungjawab sebagai ibu yang baik.

Author: JVC

Leave a Reply