Teknik Mudah Penjagaan Bunga Ros Yang Ditanam Agar Sihat Dan Berbunga Lebat

Ramai yang teruja menanam bungan ros kerana suka akan kecantikan dan baunya. Tapi masalahnya waktu beli di nurseri bukan main sihat dan berbunga tapi bila bawa balik dan dijaga di rumah pokok yang mekar jadi sebaliknya. Dah tak nampak lagi bunganya.

Bagi yang mengalami masalah sama mungkin boleh ikut tip dari Azni A R Azizan yang berkongsi pengalaman menghasilkan bunga ros yang merimbun.

Menjadi-jadi bunganya

Dulu kalau beli pokok bunga ros ni memang masa beli tu sahaja dapat tengok bunganya. Jangan kata nak tengok bunga, pokok dapat hidup pun dah cukup bertuah. Tapi lepas dapat petua dari cikgu sekolah dan saya cuba praktikkan memang menjadi-jadi pokok ros saya ni. Non stop blooming siap dapat buat anak pokok lagi.

1. Buang daun-daun yang telah rosak dan mula kuning.

2. Bagi yang bunga dah berkembang mekar dan mula nak layu, ia perlu dicantas dan tanam pada tanah untuk hasilkan anak baru. Namun untuk hasilkan anak pokok, potongan perlu disertakan dengan 3-5 helai daun dari bahagian bawah bunga.

3. Gunakan baja dari kulit telur. Hancurkan kulit telur yang telah dibersihkan dan tabur pada pangkal pokok. Ia akan membekalkan kalsium dan menghasilkan daun yang bersaiz lebar.

4. Sebaiknya, lakukan penamanan semula atau repotting dengan saiz pasu yang lebih besar untuk memberi keselesaan kepada akar pokok bergerak bebas.

Kalau rajin, boleh pecah-pecahkan rumpun ros yang dibeli ini kerana kebiasaanya satu pasu yang dibeli dari nurseri mengandungi 3-4 pokok.

5. Pastikan ros menerima pengamatan cahaya secara telus terutamanya di waktu pagi sekurang-kurangnya 6 jam sehari.

6. Siraman perlu di lakukan sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Namun ketika musim hujan, pastikan medium tanaman kering sepenuhnya sebelum lakukan siraman. Jika masih lembap, tak perlu disiram.

Selamat mencuba

Sumber: Azni A R Azizan via mysumbermaya

Author: admin

Leave a Reply