Lepas Penjelasan Doktor Ini, Baru Tahu Sia-Sia Jer Buat Air Detoks Untuk Kurus

Dalam banyak-banyak resipi kuruskan badan, tentu ramai pernah dengar tentang khasiat air detoks atau air rendaman lemonkan? Ramai ke mak mak yang cuba?

Saya pun sebenarnya antara peminat buah lemon sebab yakin lemak-lemak degil akan terhakis bila minum air masam tu. Saya ingat, makin masam makin baguslah. Makin cepat kurus.

Sampailah saya menonton perkongsian Dr. Hanifah Bashirun dalam segmen kesihatan program Mingguan Wanita, minggu lepas. Persepsi saya terus berubah bila doktor kata tubuh badan kita ni sebenarnya akan auto-adjust semua air yang diminum ke pH 7.35 – 7.45. Maknanya kalau kita minum air alkali atau air detoks masam sekali pun, badan kita tetap akan serap air tu dan adjust ke pH normal bagi menjaga sel badan.

Kalau tak percaya, tonton sendiri klip ni.

https://www.facebook.com/mingguanwanita/videos/10156004320919822/

Betul juga katanya. Kalau sel badan kita ni sewenang-wenangnya serap pH berasid atau beralkali, tentu semua sel akan kecut. Sebab itu Tuhan ciptakan sistem yang sangat kompleks untuk neutralkan apa saja pH air yang kita minum, supaya sel tak terjejas.

Tapi disebabkan saya memang suka air rendaman lemon, jadi saya tetap belajar cara-cara memaksimumkan khasiatnya untuk diminum setiap hari. Jom ikut petua mudah ni.

(a) Guna Air Panas Atau Sejuk?

Lemon tidak boleh direndam dalam air yang terlalu sejuk kerana selain rasanya tak dapat menyerap dengan baik, vitamin C juga tak boleh bercampur dengan air yang bersuhu terlalu rendah.

Suhu air yang paling sesuai untuk merendam lemon adalah sekitar 60-70 darjah Celcius. Ingat, air rendaman lemon sepatutnya tawar. 1 keping hirisan lemon boleh direndam dalam seteko air jadi 1 keping lemon boleh dijadikan 3-4 gelas air.

(b) Rendam Dengan Kulit

Walaupun agak pahit, tapi kulit lemon mengandungi flavonoid yang tinggi. Malah kalau nak tahu, lebih baik kita rendam kulit lemon berbanding rendam isi buah lemon itu sendiri.

Minyak pati lemon juga terletak pada kulitnya. Jadi hirislah senipis mungkin agar khasiat dari kulit lemon lebih mudah keluar dan membaur dengan air rendaman.

(c) Cara Simpan Lebihan Hirisan Lemon

Kalau masih ada sisa hirisan lemon, boleh ke ia disimpan semula dalam peti sejuk? Tiada masalah. Lemon sebenarnya adalah sejenis buah yang cukup awet. Walaupun nampak mengering, tapi lemon yang kering juga masih boleh direndam. Khasiatnya pun tetap tak berubah. Mudahkan?

Jadi walaupun kita tahu macam-macam resipi kurus, belum tentu secara saintifiknya baik untuk kesihatan. Kadang-kadang mitos belaka untuk lariskan jualan! Mak mak jangan terus percaya ya.

Author: admin

Leave a Reply