Pakar Psikologi Menjelaskan Maksud Di Sebalik Mimpi Yang Anda Alami

Setiap individu pasti pernah mengalami mimpi, tidak kira buruk ataupun baik. Ada yang beranggapan bahawa mimpi itu sebenarnya hanyalah mainan tidur tetapi tidak kurang juga ada yang percaya  mimpi itu sebenarnya mempunyai maksud yang tersirat.

Beberapa orang ahli psikologi dan pakar dalam bidang mimpi telah merungkai maksud di sebalik mimpi dan marilah kita ketahuinya:

#1. Terjatuh

Pada peringkat dewasa, orang sering mimpi terjatuh daripada mimpi terbang. Menurut ahli psikologi Ian Wallace, bermimpi terjatuh melambangkan ketakutan kehilangan kawalan. Anda tidak boleh mengawal sesuatu dalam hidup anda lagi kerana beberapa perubahan drastik yang anda tidak bersedia berlaku dalam hidup anda. Terlalu fikirkan tentang kehidupan (kerja, hubungan, kewangan, kesihatan, dan lain-lain) membuat anda tertekan.

Sesetengah saintis menerangkan tentang mimpi terjatuh dengan fisiologi mudah. Ketika tubuh mula ‘hanyut’ dalam tidur, sistem saraf mula menenangkan, penurunan tekanan darah dan denyutan jantung serta otak ditetapkan dalam mod tidur (terutama pada siang hari) dapat merasakan perubahan fisiologi ini sebagai bahaya atau kematian yang mendekat membuat anda bangun tiba-tiba.

Versi bertentangan mimpi ini adalah mimpi terbang yang menandakan membebaskan diri daripada beban yang dipikul selama ini dan mendapatkan kebebasan yang diinginkan.

#2. Gigi tercabut, kecederaan, dan kematian

Di bawah sedar kita menafsirkan gigi sebagai senjata, penunjuk kekuatan, dan keupayaan. “Mungkin, anda baru-baru ini merasa tidak ‘bersenjata’ dan tidak berdaya di dunia nyata,” menurut penerangan Penney Peirce.

Seorang pakar lain yang mempelajari tentang mimpi selama bertahun-tahun bernama Patricia Garfield menghubungkan mimpi gigi tercabut dengan kemarahan tersembunyi. Apabila kita menahan kemarahan, kita memaksa rahang kita, dan mengetap, menggesel atau mengisar antara gigi-gigi di rahang atas dan di rahang bawah secara tidak disedari atau disengajakan. Mimpi ini mungkin memberi isyarat bahawa ia adalah masa yang paling sesuai untuk anda menyingkirkan segala perasaan negatif.

Sering kali, kita mungkin mengalami mimpi di mana seseorang yang dekat dengan kita cedera, sakit, atau mati. Mimpi-mimpi itu membuatkan kita risau, bagaimanapun, dari sudut pandangan psikologi, ia tidaklah memberi maksud yang buruk. Ia hanya kerisauan kita tentang perubahan masa depan dan perkara yang tidak dapat dielakkan berlaku kepada orang yang dekat dengan kita. Sekiranya anda melihat kematian anda sendiri, ini bermakna sebahagian daripada anda sedang terseksa dan tinggal di masa lalu untuk memberi ruang kepada sesuatu yang baru.

Mimpi yang bertentangan adalah kelahiran dan pemulihan biasanya muncul apabila sesuatu yang baru berlaku dalam kehidupan seseorang (seperti pekerjaan atau projek baru) dan melambangkan pengalaman baru.

#3. Gagal dalam peperiksaan atau prestasi umum

Anda akan menduduki peperiksaan dan tiba-tiba menyedari bahawa anda tidak ingat apa-apa atau anda tidak dapat bercakap apabila berdiri di depan orang ramai. Mimpi-mimpi ini mungkin dialami bukan hanya oleh pelajar dan murid sekolah tetapi juga oleh orang-orang dewasa yang telah bekerja. Mungkin anda menghadapi tekanan sebelum tidur atau sangat bimbang tentang sesuatu. Dalam kes ini, lebih baik untuk berehat sebentar dan tenangkan perasaan.

#4. Pakaian tidak sesuai

Dalam mimpi anda, anda muncul di tempat awam memakai pakaian yang tidak sesuai atau tidak memakai apa-apa. Dalam keadaan ini, penting untuk memberi perhatian kepada perasaan yang anda alami dalam mimpi anda. Mimpi-mimpi ini biasanya diikuti dengan rasa malu. Seorang ahli psikologi, Ian Wallace menjelaskan, “Ini bermakna anda berasa lemah dengan pekerjaan baru anda atau dalam hubungan baru anda dan takut orang lain akan mengetahui tentang kelemahan anda.”

Namun, jika anda tidak berasa malu dalam mimpi anda tetapi sebaliknya berasa bangga dengan diri anda, mimpi itu mempunyai makna yang bertentangan. Mungkin anda berasa kurang menerima pengiktirafan dan ingin orang lain melihat bakat anda serta keperibadian sebenar anda.

Jika anda akan menghadapi satu peristiwa penting dalam masa terdekat dan bermimpi anda atau rakan anda berpakaian tidak sesuai, itu bermakna anda mempunyai keraguan tentang peristiwa atau kejadian itu. Sebagai contoh, pengantin perempuan bermimpi pengantin lelakinya dalam kostum badut sebelum perkahwinan mereka.

#5. Dikejar atau dianiaya

Mimpi seperti itu mempunyai makna yang berbeza. Seorang pakar dalam bidang mimpi yang bernama Lauri Loewenberg berkata, “Orang yang cenderung untuk mengelakkan konflik, atau melakukan masalah akan bermimpi dirinya dikejar.”

Beri perhatian kepada perkara yang mengejar anda – mereka melambangkan perasaan atau keadaan yang tidak menyenangkan yang anda cuba untuk tidak memikirkannya dalam kehidupan sebenar. Ia boleh menjadi hutang atau ketagihan. Adakah anda dikejar oleh orang yang anda kenali? Fikirkan tentang apa mengaitkan orang tersebut dengan diri anda. Ia mungkin juga mengaitkan beberapa orang lain atau sebahagian daripada keperibadian anda yang anda tidak mahu mengakui (seperti bakat tersembunyi atau aspirasi) dalam impian anda.

#6. Bencana atau hari kiamat

Setiap daripada kita mungkin telah bermimpi tentang bencana alam atau bencana buatan manusia di mana kita takut dengan kehidupan kita sendiri dan kehidupan orang-orang yang dekat dengan kita. Mimpi-mimpi ini mungkin menunjukkan masalah peribadi yang tidak dapat dikawal atau akibat perasaan terancam oleh sesuatu. Sudah tentu, mesej berterusan dalam media mengenai malapetaka dan tindakan keganasan juga memburukkan lagi keadaan. Akibatnya, kita mula berasa terdedah dalam bahaya di dunia moden.

Kadang kala apabila kita mengalami mimpi ngeri, kita telah cuba untuk berteriak dengan kuat tetapi suara tersebut tidak terkeluar yang menyebabkan kita lebih takut. Pakar psikologi menerangkannya sebagai sleep paralysis.

Semasa fasa terakhir tidur, masa di mana kita mengalami mimpi, otak kita sengaja melumpuhkan badan agar kita dapat berbaring dan tidak ‘hidup’ dalam tidur kita dengan berlari, melompat, dan sebagainya. Orang yang mengalami sleep paralysis biasanya tersedar sebelum akhir fasa terakhir dan dalam keadaan antara tidur dan realiti untuk jangka masa yang singkat. Ini boleh dirasakan sebagai ketidakupayaan untuk bergerak, bercakap, dan dalam sesetengah kes, bernafas.

#7. Peralatan atau kenderaan yang rosak

Anda cuba menggunakan beberapa alat atau peranti dan ia segera rosak. Sebagai contoh, telefon anda tidak beroperasi dan anda tidak boleh menghubungi sesiapa pun. Menurut Patricia Garfield, mimpi ini lebih sering dialami oleh wanita dan melambangkan kebimbangan tentang hubungan atau putus hubungan dengan seseorang.

Mimpi di mana anda cuba mengendalikan kenderaan yang tidak berfungsi dengan baik atau rosak berada dalam kategori yang sama. Kemungkinan anda kehilangan sokongan dan tidak dapat menangani keadaan kehidupan yang sukar oleh diri anda sendiri.

#8. Kehamilan

Bukan hanya wanita yang boleh bermimpi mengenai kehamilan, lelaki juga boleh mengalami mimpi yang sama. Seorang ahli psikologi David Bedrick berkata, “Kehamilan melambangkan sesuatu yang baru berkembang di dalam diri kita.” Anda secara sedar bermimpi tentang “kelahiran” projek baru yang kreatif dan menarik. Sudah tiba masanya untuk menetapkan matlamat dan menunjukkan dunia bagaimana anda boleh mengawal peranan baru ini.

#9. Terlambat

Mimpi terlepas kereta api atau terlewat tiba di mesyuarat penting boleh berlaku agak kerap. Menurut seorang pakar mimpi, Michael R. Olsen, ia bermaksud ketakutan kehilangan sesuatu yang sangat penting dalam hubungan anda atau dalam membesarkan anak anda, sebagai contoh.

Sekiranya anda sentiasa berasa terharu dan tidak mempunyai banyak masa untuk menyelesaikan sesuatu dalam kehidupan sebenar,  secara tidak sedar ini telah memberi isyarat bahawa sudah tiba masanya untuk anda mempertimbangkan semula jadual anda dan meluangkan masa untuk perkara-perkara yang sangat penting.

#10. Bilik yang tidak diketahui

Mimpi tentang bilik baru adalah dikaitkan dengan pengetahuan diri. Jika anda mendapati diri anda dalam rumah yang tidak dikenali dalam mimpi anda, itu bermakna anda tidak memahami sepenuhnya tentang diri anda dan cuba mengabaikan beberapa sisi watak anda. Mimpi berada dalam bilik yang tidak dikenali bermaksud bahawa anda mempunyai bakat tersembunyi, kemahiran, atau peluang yang anda tidak gunakan.

Seorang ahli psikoterapi bernama Eddie Traversa berpendapat bahawa kita secara sedar mengaitkan beberapa bilik dengan proses tertentu. Dapur adalah tempat di mana sesuatu produk berubah menjadi hidangan yang bermaksud bahawa anda sedang mengalami perubahan dalaman.

Bilik mandi adalah simbol membebaskan diri daripada beban yang tidak perlu. Ia mungkin bermaksud bahawa sudah tiba masanya untuk menyingkirkan sesuatu yang tidak diperlukan lagi. Bilik mandi adalah simbol pembersihan dan ini bermakna anda merasakan keperluan untuk memperjelaskan sesuatu perkara atau melihatnya dalam konteks yang berbeza. Bilik tidur melambangkan perkara-perkara yang membimbangkan anda dalam hubungan romantik anda.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Author: JVC

Leave a Reply