Panduan Dalam Membesarkan Kanak-Kanak Agar Mereka Menjadi Berhormat Dan Beradab

Galakkan anak anda bersalam orang yang lebih tua daripada mereka

Setiap kali anda membawa anak anda keluar, galakkan mereka untuk bersalam dengan orang yang lebih tua daripada mereka sebagai “Pak Cik” atau “Mak Cik”. Juga, mengajar mereka bagaimana untuk bercakap dengan generasi yang lebih tua dan ini dapat menanamkan rasa hormat dan adab baik dalam mereka.

Galakkan anak anda untuk membantu orang yang lebih tua

Ajarlah mereka bahawa mereka perlu membantu datuk nenek mereka dan sebagai ibu bapa, anda perlu menetapkan contoh.

Biarkan mereka mengambil hidangan untuk datuk dan nenek mereka, hidangkan air kepada datuk dan nenek mereka, atau membawa mereka akhbar atau menghidupkan/mematikan kipas atau air con untuk mereka.

Ini adalah perkara-perkara kecil yang mereka boleh lakukan untuk membantu orang yang lebih tua.

Galakkan mereka untuk menjadi sopan

Ajar mereka untuk menggunakan perkataan-perkataan seperti “terima kasih” apabila menerima apa-apa. Anda boleh membenarkan mereka untuk memesan makanan dan bayar untuk makanan mereka sebagai praktis.

Membetulkan mereka dengan sopan

Jangan membetulkan mereka dengan memalukan mereka di khalayak ramai jika mereka terlupa untuk bersalam dengan seseorang, sebaliknya, anda boleh mengingatkan mereka dengan berkata, “Anak, sudahkah anda bersalam dengan Aunty Mary?”

Dan bukannya “Mengapa kamu begitu kurang ajar? Siapa yang mengajar anda untuk menjadi begitu kurang ajar?” Adab sosial haruslah di ajar dengan lembut, bukanlah dengan paksaan atau leteran.

Contoh yang baik

Anak anda akan meniru semua yang anda katakan atau lakukan. Jika anda mahu anak anda untuk menghormati dan mempunyai akhlak yang baik, pastikan anda mengamalkan nasihat anda sendiri. Jadilah contoh yang baik dan anak anda secara automatik akan belajar daripada anda.

Anda tidak perlu mengajar, tetapi , sebaliknya, bertindak sebagai panduan mereka. Tunjukkan kepada mereka bagaimana anda melayan ibu bapa anda dan mereka akan melayan anda dengan cara yang sama.

Tunjukkan kepada mereka bagaimana anda melayan juruwang dengan maruah dan hormat, dan mereka akan melakukan perkara yang sama.

Author: JVC

Leave a Reply