Kenapa Lidah G4tal Selepas Makan Nanas? Ini Cara Untuk Atasinya

Manis-manis nanas memang sedap, lagi kalau dimakan sejuk pada hari panas. Selain makan secara kosong, nanas boleh dibuat lauk pauk seperti gulai lemak nanas ikan masin, pajeri nanas, acar dan banyak kali. Senang kata buah nanas memang universal sampaikan buat jus pun boleh.

Kalau anda suka makan nanas pasti tahu tentang rasa ketidakselesaan yang dialami selepas memakannya. Ada yang terasa g4tal atau seperti dicubit-cubit kecil pada bahagian lidah. Sampaikan ada sesetengah orang trauma hendak makan nanas atas alasan tidak mahu g4tal-g4tal lidah dan risau jika nanas mempunyai kandungan merb4haya!

Anda s1lap…

Rupanya buah nanas mengandungi enzim tersendiri dipanggil bromelian. Bromelian ditugaskan untuk memecahkan protein didalam nanas sekaligus menyebabkan timbul rasa g4tal dalam bahagian mulut terutamanya lidah. Tapi jangan takut sebab ianya hanya rasa g4tal pada bahagian mulut, bila sudah ditelan air liur dan as1d perut akan melindungi bromelian dari menyer4ng bahagian lain.

Berita baiknya tentang bromelian

Kandungan bromelian pada nanas sebenarnya menukarkan protein kepada as1d amino. Yakni mempunyai pelbagai kebaikan seperti mencegah sak1t keradangan otot dan sendi. Malah ia membantu mempercepatkan pertumbuhan tisu-tisu baru dan mengurangkan parut luka.

Selain itu ia tinggi dengan antibiotik bagi meredakan dem4m, seles3ma dan batvk. Kajian juga mendapati bromelian sedikit sebanyak membantu untuk mengurangkan berat badan! Jangan lupa memakan nanas memberi tubuh Vitamin B jenis thiamin iaitu memberi tenaga berpanjangan.

Tak tahan rasa g4tal?

Satu cara untuk melegakan rasa g4tal ialah dengan berkumur dengan air garam. Jika cara itu g4gal, anda boleh memakan aiskrim atau yogurt untuk meredakan ketidakselesaan.

Jadi siapa kata g4tal lidah selepas makan nanas sebab nanas itu ‘t4jam’. Mengarvt sama sekali!

Author: JVC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 21