Inilah Titik Kelemahan Orang Berdarah O Sila Elakkan Minum Kopi Ini Sebabnya

Orang-orang dengan golongan darah O adalah orang yang istimewa, kerana mereka boleh mendermakan darahnya kepada semua golongan darah lain, namun orang-orang dengan golongan darah O cuma boleh menerima darah dari sesama golongannya.

Orang-orang bergolongan darah O, senantiasa kelihatan menonjol diantara yang lain. Mereka mempunyai jiwa kepemimpinan, proaktif, bertenaga serta mempunyai kemampuan untuk selalu terus fokus. Mereka juga cenderung sangatlah kuat serta produktif.

Di Jepun, orang-orang bergolongan darah O senantiasa dikaitkan dengan jenis ciri-ciri tertentu. Waktu lakukan temuduga kerja, penemuduga sering menanyakan apa golongan darah mereka.

Orang-orang dengan kumpulan darah O digambarkan sebagai orang yang bertanggung jawab, komited, terancang, fokus, teliti serta praktikal. Mereka juga diakui lebih pintar serta lebih baik dari pakar logik. Hal semacam ini kerana nenek moyang mereka iaitu seorang pemburu, yang sentiasa tepat dalam menganggarkan serta mengamati persekitaran sekitar untuk dapat bertahan hidup.

Lalu, apakah orang-orang yang mempunyai golongan darah O mempunyai kelemahan? Ya, sudah pasti ada, kerana tidak ada manusia yang sempurna didunia ini. Orang bergolongan darah O lebih terdedah pada penyakit tertentu, seperti ulu hati, disfungsi tiroid, rendahnya tahap hormon tiroid serta kekurangan iodin. Disfungsi tersebut boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kelebihan berat badan serta pengekalan air.

Mereka juga mempunyai tahap lebih tinggi asid gastrik di banding golongan darah yang lain, mempunyai keadaan perut yang sensitif serta terdedah menderita ulser.

Orang-orang dengan kumpulan darah O, mesti elakkan cafein serta alkohol. Cafein sangatlah berbahaya untuk mereka kerana boleh meningkatkan adrenalin, yang memanglah telah tinggi pada orang-orang bergolongan darah itu. Orang-orang bergolongan darah O disyorkan untuk melakukan aktiviti fizikal, sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu.

Sumber: Cuisine and Health & teabeng

Anda Berdarah O? Sila Elakkan Minum Kopi, Ini Sebabnya!

Darah jenis O merupakan darah yang jarang dimiliki oleh manusia. Diketahui juga, pemilik darah 0 adalah pemilik darah universal kerana boleh menderma kepada semua jenis darah yang lain.

Orang berdarah O biasanya merupakan individu yang impulsif dan hiperaktif. Dan disebabkan itu pemilik darah O harus menjauhi kafein kerana kandungan semulajadi pemangkin adrenalin yang terdapat di dalam kafein.

Ini kerana darah O sudah mempunyai hormon adrenalin dan tidak memerlukan pemangkin untuk menaikan hormon tersebut kerana dikhuatiri menyebabkan kerosakan.

Kepada yang memiliki darah O, kalau rasa tak boleh nak berhenti terus boleh sahaja kurangkan pengambilan kopi. Jika dahulunya 3 kali sehari, cuba kurangkan kepada 1 kali sehari sahaja.

APAKAH SEBENARNYA A, B, O, AB PADA DARAH KITA?

Darah sama merah, tapi hati lain-lain…

Kata bidalan lama tersebut juga amat relevan bagi menerangkan kepelbagaian jenis darah pada manusia. Seperti yang telah dibincangkan dalam artikel terdahulu (SUAMI DARAH ‘B’, ISTERI DARAH ‘A’, TAPI BAYI DARAH ‘O’. ADAKAH ISTERIKU CURANG?), jenis darah dikelaskan kepada A, B, AB dan O dan diwarisi dari ibu bapa. Persoalannya sekarang, apakah yang membuatkan kita berdarah A atau B dan apakah sebenarnya A, B, O tersebut?

Sel darah merah berfungsi untuk mengangkut oksigen dan menyebabkan darah kita berwarna merah kerana haemoglobin yang ada padanya seperti yang telah dibincangkan dalam artikel ini (Kenapa Darah Kita Merah?). Sel ini juga menentukan jenis darah yang kita miliki, samaada A, B, AB atau O.

Kita biasa melihat imej sel darah merah yang berbentuk bulat dan melengkung ditengahnya. Sebenarnya permukaan sel darah merah atau eritrosit ini tidaklah licin seperti yang digambarkan. Permukaan sel ini mempunyai pelbagai protein dan karbohidrat spesifik yang digelar penanda permukaan sel (cell surface marker) atau antigen yang melekat padanya.

Jika diibaratkan sebagai manusia, antigen ini adalah dokumen-dokumen pengenalan bagi setiap sel darah merah tersebut. Tanpanya, tubuh kita tidak akan mengenali sel tersebut sebagai sel sendiri dan menganggapnya sebagai musuh. Dalam tubuh kita ada antibodi-antibodi yang akan menyerang sel-sel yang dikenal sebagai asing.

Sebenarnya, antigen yang menentukan jenis darah ABO bukanlah dikodkan oleh gen dalam kromosom kita secara langsung. Jenis darah kita adalah terdiri dari rantaian gula atau karbohidrat yang spesifik. Jenis gula yang berlainan akan menyebabkan kepelbagaian dalam pengkelasan jenis darah tersebut. Ini disebabkan oleh variasi gen-gen yang mengekodkan enzim untuk merangkaikan gula-gula pada sel darah merah kita.

ANTIGEN H SEBAGAI ASAS

Gen pada kromosom 19 kita mengekod sejenis enzim yang dipanggil fucosyltransferase. Enzim ini berfungsi untuk menambahkan lima residu gula pada permukaan sel darah merah kita. Rantaian karbohidrat ini dipanggil antigen H, ia adalah asas yang sama bagi semua orang sama ada berdarah A, AB, B atau O.

JADI BAGAIMANA JENIS DARAH KITA BERBEZA A, B, AB DAN O?

Gen yang menentukan jenis darah kita terletak pada kromosom 9. Gen ini mengekodkan enzim glucosyltransferase yang akan menambahkan residu gula galaktosamin (N-Acetyl-galactosamine) yang menyebabkan kita mempunyai antigen A (berdarah jenis A) atau residu gula galactose yang menghasilkan darah dengan antigen B (darah jenis B).

Orang yang berdarah jenis AB mempunyai kedua-dua jenis antigen pada sel darah merah mereka. Manakala bagi orang yang berdarah O langsung tidak mempunyai penambahan gula pada rantaian asal antigen H tersebut. Maksudnya, orang yang mempunyai antigen H tanpa modifikasi adalah orang yang berdarah O.

Ada juga manusia mempunyai mutasi pada gen yang mengekod enzim fucosyltransferase ini dan menyebabkan mereka tidak mempunyai antigen H pada permukaan sel darah merah. Jenis darah ini dinamakan darah Bombay dan amat jarang ditemui.

Seperti yang telah disebutkan di atas, jika kita berdarah jenis A, kita hanya mempunyai antigen A. Sistem imun dalam tubuh kita akan menghasilkan antibodi untuk antigen B. Begitu juga sebaliknya jika kita berdarah jenis B, kita akan menghasilkan antibodi terhadap A.

Jadi jika kita berdarah A (mempunyai antigen A dan antibodi B) dan menerima darah jenis B dalam proses pemindahan darah, contohnya, antibodi (anti-B) dalam tubuh kita akan menyerang sel darah merah yang mempunyai antigen B dan menyebabkan sel darah tersebut menggumpal dan pecah (hemolisis). Ini sangat bahaya dan menyebabkan kematian.

Namun, mekanisma ini digunakan untuk menguji jenis darah kita dengan mudah sekali. Jika anda biasa menderma darah, Cuma beberapa titik darah sahaja diperlukan untuk penentuan jenis darah anda.

Manusia yang berdarah jenis AB tidak akan menghasilkan sebarang antibodi terhadap antigen A atau B. Sebab itu mereka digelar penerima universal kerana mereka boleh menerima darah A, B, AB atau O tanpa masalah.

Bagi yang berdarah jenis O pula, tubuh mereka mempunyai antibodi terhadap antigen A dan antigen B. Jadi orang berdarah O hanya boleh menerima darah jenis O sahaja. Tetapi darah jenis O boleh diterima oleh semua yang berdarah A, B atau AB kerana antigen H adalah bersifat universal dan dimiliki oleh semua jenis darah (tidak dianggap asing).

Kenapa ada tanda positif dan negatif pada jenis darah kita (A+, A-, B+ dan sebagainya)?

Ini menandakan satu lagi jenis antigen penting terdapat pada permukaan sel darah merah kita. Pengkelasan ini dipanggil Rhesus atau Rh. Ia ditentukan oleh antigen D. Jika seseorang itu mempunyai antigen D ini mereka tergolong dalam Rh positif (Rh+) dan Rh negatif (Rh-) jika kita tidak memilikinya.

Antigen D atau antigen Rhesus adalah protein atau rangkaian peptida asid amino yang terdapat pada permukaan. Jadi ia adalah berbeza dari sistem antigen ABO yang mungkin boleh kita bincangkan dalam artikel yang lain.

Sebenarnya, ada banyak lagi pengkelasan jenis darah selain pengkelasan ABO dan Rh seperti Duffy, Kell, Lutheran dan sebagainya. Namun, pengkelasan ini jarang diambilkira dan jarang memberikan masalah yang besar melainkan seseorang itu melalui pembedahan yang besar dan transfusi yang banyak atau pemindahan organ.

Sumber: rootofscience.com

Author: JVC

Leave a Reply