Jangan Di Buang Lebihan Nasi Dan Roti Expired! 2 Petua Ni Sangat Membantu.

Sudah dibaja dan sudah disiram tapi tanaman masih tidak mahu berbunga atau berbuah? Pernah mengalami masalah begini? Hasil perkongsian dari Normala Saad yang banyak memberi tip untuk membuat plant booster penggalak tumbesaran dan kesuburan semulajadi tumbuhan. Hanya menggunakan bahan terbuang dari lebihan masakan.

Lebihan nasi jangan dibuang, walaupun ianya sudah mula berkulat putih di atasnya. Blender dengan air beras. Siram di pokok.

Jadi jangan buang nasi basi ya.. sebab ianya mengandungi banyak bakteria berfaedah yang berpotensi mengembur bahan-bahan organik dalam tanah. Hampasnya boleh di tanam pada pokok besar.

Sama fungsinya seperti di atas, Roti expired.

Caranya:

  • Sekeping roti sandwich di carik halus
  • Masukkan dalam botol mineral 1.5 ml yang telah disi dengan air hujan / air tanpa klorin
  • Peram empat hari
  • Tapis sebelum guna

Kesannya pokok cepat subur. Dalam masa seminggu boleh lihat keberkesanannya.

Paling best jambu merah tut ini. Waktu sampai dekat saya habis patah riuk. Kotak pun terpenyek dan basah lencun. Saya ingat 50-50 hidup.

Setiap minggu saya bagi sup kulit dan air roti berterusan. Berselang seli dengan baja. Beberapa bulan kemudian, hasilnya macam dalam gambarlah! Ranting yang patah pun sembuh. Buah berketul naik. Daun besar menghijau.. pokok pun dah tinggi.

Torenia masa beli merimbun kemudian mulai mereput. Saya kerat sampai tinggal sikit. Siram air roti tiap minggu. Hasilnya rimbun balik. Penuh berbunga. Sukaa. Inilah hasil penggunaan dari penyediaan mudah dan ringkas plant booster ini.

Semuanya dari sisa makanan yang sudah expired. Walaupun ada banyak lagi cara penyediaannya, tapi saya lebih suka memilih tiga cara yang mudah ini. Selain baja plant booster ini benar-benar membantu menyuburkan pokok. Saya sudah, Kawan-kawan? – Normala Saad

Sumber: Normala Saad via rasa

Author: admin

Leave a Reply