Hilangkan Bau Badan Dengan 5 Herba Ini

Pernah tak ada orang tegur bau badan anda? Ataupun teman rapat tak suka keluar dengan anda kerana bau badan yang tak menyenangkan. Walaupun dah cuba pelbagai jenis produk deodoran ketiak korang still berbau? Haih mesti malu kan, terus keyakinan diri jadi down.

Tahu tak ada lagi satu cara yang mungkin korang boleh cuba dengan menggunakan tanaman semulajadi sahaja. Tanaman yang bersifat antibakteria mampu untuk memberi kesan yang baik untuk kesihatan. Mungkin dengan menggunakan cara ini akan lebih berkesan daripada menggunakan deodoran.

Jom Check it out!

1. Kemangi / Basil

Daun basil sangat berkesan untuk hilangkan masalah bau badan. Dari segi rasanya pula manis dan sedikit pahit. Korang boleh amalkan sebagai ulam atau boleh masukkan dalam sambal. Seharusnya pilihlah daun basil yang segar kerana selain daripada menghilangkan bau badan ia juga mampu menghilangkan bau mulut.

2. Rosemary

Rosemary adalah herba yang sangat terkenal dalam masakan Itali dan ia juga boleh digunakan untuk mengubati pelbagai penyakit termasuklah mengatasi bau badan. Daun rosemary adalah bersifat anti bakteria yang akan mampu menurangkan risiko bau badan.

3. Oregano

Menurut satu kajian, daun oregano boleh menjadi penawar semulajadi masalah bau badan. Selain daripada itu, serbuk oregano juga boleh digunakan untuk mandi. Korang cuma rendamkan serbuk oregano tu dalam air panas suam biarkan seketika dan mandi sambil tonyoh bahagian ketiak.

4. Cengkih

wangian yang terdapat pada cengkih ini sangat kuat sehingga dapat mencegah daripada bau badan. Jadi lepasni tak perlu buang dah bunga cengkih yang termasuk dalam pinggan makan korang tu. Gigit dan kunyah supaya boleh hilang bau badan.

5. Minyak Lavender

Bunga lavender selalunya digunakan sebagai minyak yang boleh disapu pada kulit. Baunya yang wangi itu mampu menghilangkan bau badan dan juga terkenal dengan aromanya yang menyenangkan. Terdapat banyak barang yang dijual dipasar raya menggunakan lavender sebagai bahan asas produk mereka.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Sumber : Petua Ibu

Author: admin

Leave a Reply