Harga Minyak Masak Naik,Kalau Goreng Cuba Cara Ini Supaya Tak Guna Banyak Minyak.Boleh Jimat Banyak

Isu kenaikan harga minyak dan barangan asas bukanlah satu perkara baru bagi kita, saban tahun menaik dan semakin menaik. Terbaru dalam ucapan Perdana Menteri Dato Ismail Sabri menyatakan penarikan subsidi bagi minyak akan dilaksanakan pada 1 Julai 2022. Tinjauan di beberapa tempat peniaga kedai makan rata-rata menyatakan terkesan dengan kenaikan minyak lantas terpaksa menaikkan harga jualan barang makanan.

Lantas ada yang berkongsi tips bagaimana berjimat menggunakan minyak tak kurang juga ada yang mengesyorkan untuk menggukan air fryer.

Perkongsian Cara Jimat Minyak oleh Doktor Kamarul Ariffin  Saadan, diharapkan bermanfaat untuk para pembaca.

Cara jimatkan penggunaan minyak masak waktu menggoreng

Harga barangan dapur dah semakin meningkat, termasuk harga minyak masak. Jadi apakah yang boleh dilakukan sebagai langkah penjimatan?

1. Tukar menu gorengan kepada menu rebusan, singgang, renehan, atau stim. Selain lebih menjimatkan, ia juga lebih sihat.

2. Bakar atau panggang sebagai alternatif goreng. Ia gunakan minyak yang sedikit, tetapi masih boleh hasilkan makanan yang sedap.

3. Gunakan kuali kalis lekat(non-stick), untuk membolehkan anda membuat gorengan guna minyak yang sedikit (pan fry) tanpa lekat.

4. Boleh pertimbangkan untuk dapatkan “air fryer”. Harganya kini bermula sekitar RM150. Ini perlukan sedikit modal.

5. Jika “deep dry” makanan bersalut tepung, pastikan suhu minyak 180-190°C sebelum menggoreng untuk elak tepung menyerap minyak.

6. Jangan goreng makanan terlalu banyak dalam satu masa. Lebih banyak hendak digoreng serentak, lebih banyak minyak diperlukan.

7. Elak panaskan minyak sehingga terlalu panas kerana boleh merosakkan minyak dan menjadi ia tidak selamat untuk diulang guna.

8. Tak usah campurkan minyak baru kepada minyak lama. Ia akan mencemarkan minyak baru, dan memendekkan hayat selamatnya.

9. Tapis, sejukkan, dan simpan minyak yang hendak diulang guna di dalam bekas kedap udara. Pastikan tiada bahan terampai.

10. Menjual semula minyak masak terpakai untuk diproses menjadi biodiesel. Harga minyak masak terpakai adalah sekitar RM2-3/kg.

Tanda minyak masak tak boleh digunakan lagi

Dalam kita berjimat cermat dalam penggunaan minyak, kita masih perlu utamakan kesihatan. Elakkan terlalu banyak ulang guna minyak gorengan.Apakah tanda-tanda minyak masak sudah tidak boleh digunakan lagi untuk ulang goreng?

  • Warna bertukar perang pekat.
  • Minyak menjadi lebih likat.
  • Minyak berbau tengik.
  • Banyak asap terhasil ketika dipanaskan.
  • Warna makanan yang digoreng terlalu gelap.
  • Rasa makanan yang digoreng tidak sedap.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan

Author: Aaisyah N

Leave a Reply