Ciri Pasangan Serasi Menurut Islam. Kupasan Datuk Ustazah Siti Nur Bahyah

Ciri-ciri Pasangan Yang Serasi Menurut Islam. Kupasan Yang Menarik Dari Datuk Ustazah Siti Nur Bahyah Sesuai Yang Sedang Mencari Calon/ Jodoh. Saat pasangan akad nikah menjadi pasangan. Apabila selesai upacara akad ini, bagi wanita ini merupakan saat yang sukar digambarkan. Itulah merupakan tanda mengikat sah perhubungan antara dua insan.

Kemudian ini persoalan yang tentang jodoh adakah ada ‘chemistry’ atau keserasian antara pasangan yang diredhai oleh Allah S.W.T :

1. Kita berasa bahagia dengan pasangan kita. Perasaan sayang,seronok dan rasa bahagia.

2. Boleh bertolak ansur waluapun berbeza sikap.
Serasi tidak semestinya sama.Isteri rajin suami rajin. Isteri suka masak suami suka masak. Isteri suka makan suami suka makan. Dia tidak semestinya sama. Sebagai contoh seorang suka kemas, seorang suka menyepah. Seorang suka masak, manakala seorang lagi suka kemas dapur.Ini bermakna gandingan dari Allah sangat cantik dan baik.Seoranga jaga seorang tidur. Dari itu, boleh yang jaga kejut untuk solat tahajud.

3. Rasa Tenang.
Sebagai contoh rasa tenang yang bila ‘call’ tapi perbualan yang mendatangakan kebaikan bukan perbualan berunsurkan maksiat. Saat kita berkahwin kita rasa tenang dan tidak berasa serabut, rimas.

4. Selalu ada di sisi kita saat2 kita memerlukan.

Dia ada dekat kita.Bila kita sakit dia ada dekat kita.Oh jadi kita rasa serasi saat2 kita memerlukan. Seperti perumpamaan ini, engkau ada di kala saat ku jatuh, setiap bangunku terus menemanku tanpa ada rasa jemu kau ada di setiap ketawa di kala aku bahagia.

5. Kita rasa selamat.

Sebagai contoh bila suami ada di rumah, si isteri rasa selamat.Tapi jika bila ada suami di rumah rasa seram sahaja. Rasa macam ada dracula, ada gorilla seperti rasa tidak selamat sebab kena penumbuk maknanya itu tak serasi.

6. Jodoh yang diredhai oleh Allah.Perkenalan kita dan perkahwinan sentiasa dekat dengan Allah.

Kita sembahyang bersama-sama.kita baca Al-Quran bersama.Kita tahajud bersama.Kita Qiamuail bersama.Kita berdoa bersama-sama. Suami jadi imam sampai berdoa sehingga menititis air mata. Kalau tak serasi hubungan dengan Allah semakin jauh.Masing2 buat hal masing2 suami keluar pintu depan,isteri keluar pintu belakang.Itu maknanya tidak serasi.

7. Ketawa bersama dan menangis bersama.

Seperti lirik lagu menyanyi bersama-sama. Sampai mati pun bersama-sama.

www.panduankeluargabahagia.blogspot.com

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =