Inilah Cara Mudah Cegah Kedut Di Dahi & Bahagian Mata, Jangan Nampak Tua Sebelum Usia

Berikut Dikongsikan Petua Hilangkan Kedut Muka:

1) Minyak Zaitun

Minyak zaitun memang bagus untuk rawatan kecantikan kulit. Kandungan vitamin yang lengkap seperti vitamin C, D dan E, serta zat besi yang dilengkapi dnegan zat anti bakteria terbaik untk awet muda.

Sebelum tidur bersihkan muka terlebih dahulu, dan sapukan dengan minyak zaitun. Biarkan sampai ke pagi hari. Keesokan pagi barulah dibilas dengan air bersih.

2) Masker Betik

Ambil dua potong betik masak, hancurkan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk, kemudian gaul rata dengan satu sudu makan madu. Setelah itu, sapukan pada muka. Biarkan selama 20 minit, kemudian barulah dibilas dengan air suam sehingga bersih.

3) Buah Tomato

Buah tomato dapat memberikan perlindungan ekstra untuk kulit muka. Di dalam buah ini terdapat kandungan antioksidan yang tinggi.

Potong buah tomato bulat-bulat kemudian sapukan dengan madu asli. Setelah itu tempelkan pada bahagian muka yang berkedut. Biarkan selama 15 minit sehingga nutrisi tomato dan madu tadi meresap kuat di kulit muka.

4) Pisang

Petua hilangkan kedut muka dengan menggunakan buah pisang juga sangat efektif dan mudah. Cara membuat krim muka anti kedut muka ini sangat mudah. Hancurkan sebiji pisang sehingga menyerupai krim. Kemudian sapukan ke seluruh permukaan muka, biarkan selama setengah jam. Kemudian barulah dibilas dengan air suam. Tepuk-tepuk kulit muka anda setiapkali selesai membersihkan muka. Jangan sekali-kali mengelap muka sehingga benar-benar kering.

Semoga petua hilangkan kedut muka secara semulajadi ini bermanfaat untuk semua.

5) Resipi 5

Bahan-bahan:

 • 1/4 cawan Aloe Vera gel
 • 2 sudu teh (serbuk C vitamin) L-askorbik serbuk asid
 • 2 sudu besar Vitamin E Minyak
 • 2 sudu besar tambahan minyak kelapa dara (minyak kelapa dara)
 • Satu bekas gelap tidak menembusi sinar (untuk meletakkan krim supaya ia tidak teroksida dan rosak oleh cahaya)

6) Resipi 6

Satu lagi resipi berkesan – topeng dengan madu. Ia akan mengambil satu sudu tepung dan madu, satu protein. Campur semua, digunakan di kawasan yang bermasalah. Apabila jisim kering, basuh.

7) Greek yogurt
Sapukan lapisan nipis greek yogurt pada wajah selama 10 minit sekali seminggu. Ini kerana ia mengandungi probiotik yang berfungsi sebagai antibakteria dan bahan yang menghindari rengsa, maka menjadikan ia sebagai bahan yang mampu meredakan kulit sensitif dari Info: Greek yogurt mengandungi asid laktik yang mana mampu menanggalkan kulit mati dan mencerahkan wajah anda juga!

8) Scrub Yogurt

Vitamin B6 dalam yogurt dapat membantu merangsang aliran darah sehingga membuat kulit Anda terasa segar dan sehat.

 • Cuci wajah anda dengan sabun atau pembersih wajah. Tepuk-tepuk hingga kering dengan jari.
 • Masukkan yogurt tawar ke dalam mangkuk.
 • Oleskan yogurt pada kulit Anda. Diamkan selama 15 minit atau lebih.
 • Cuci wajah Anda dengan air dingin.
 • Tepuk-tepuk hingga kering dengan jari atau kain lap.
 • Ulangi seminggu sekali.

Author: JVC

Leave a Reply