Cara Memilih Sotong Yang Segar Dan Sedap Dimasak

Ini namanya sotong cumi atau sotong putih.  Sotong ini banyak dijual di pasar termasuklah di beberapa pasaraya besar. Harganya sekitar RM12 hingga RM60 sekilo bergantung pada saiz dan tahap kesegaran.Memilih dan membeli sotong segar memerlukan sedikit ilmu dan ketelitian. Disini CCL nak share serba sedikit ciri ciri sotong segar yang boleh dijadikan panduan.

1. Badannya kenyal dan tidak lembik apabila ditekan. Kepala dan badannya juga tidak tertanggal apabila diangkat. Satu lagi, mata sotong yang segar kelihatan cantik dan tidak sembab seperti mata kau. Okay, gurau je. Hihi.

2. Badan berwarna putih bening dan hanya ada sedikit bintik hitam (Kecuali sotong merah/cabai). Sotong ini masa dalam laut badan dia lutsinar. Maknanya boleh nampak semua organ dia. Tetapi bila naik ke darat, ia akan bertukar putih. (Seperti gambar di atas)

Apabila dibiarkan terlalu lama atau terluka, kulit luar sotong akan bertukar merah keunguan. Ramai yang menyangka sotong begini segar walhal tidak sebenarnya. Tetapi walaupun kesegarannya sudah berkurangan, manis sotong itu tidaklah hilang terus dan masih sedap dimakan jika pandai masak. Cuma, elakkanlah membeli sotong yang kulitnya sudah terobek lesu dan berwarna ungu tua. Itu betul punya sotong lama.

3. Sotong segar juga tidak berbau hanyir dan ada sejenis lendir yang menyelaputi badannya.

4. Tidak direndam atau diletakkan dalam ais. Sotong segar biasanya dijual dengan cara membiarkannya terdedah diatas meja atau dalam pinggan. Ada dua sebab kenapa sotong diletakkan bersama ais. Pertama, untuk mengekalkan kesegaran. Kedua, untuk menyembunyikan kecacatan sotong. Apapun rujuk semula point 1,2, dan 3.

Jadi, begitulah serba sedikit tips untuk mengenal sotong segar. Semoga membantu korang untuk lebih bijak membeli makanan laut di pasar. Yang segar segar ini biasanya manis dia perghh lain macam sikit. Tak percaya pergilah cari sotong segar esok!

Sumber: Petua Ibu

Author: admin

Leave a Reply