Doktor Ini Kongsi Sebabnya Kenapa Kena Berhenti Order Air Limau Ais Di Kedai

Rasanya yang masam manis apabila dimasukkan ke dalam air minuman atau makanan lain menambahkan rasa enak. Namun, pesanan penting buat penggemar minuman atau makanan yang menggunakan limau kasturi seperti air limau, sirap limau, teh-O limau, mee rebus dan sebagainya, pastikan buah tersebut  dicuci dahulu.

Ini kerana lazimnya buah limau kasturi itu akan diletakkan ke dalam minuman atau makanan, dengan kulit-kulitnya sekali. Ini yang dikongsikan oleh  doktor Kamarul Ariffin Nor Sadan menerusi laman facebooknya. 

Kulit limau kasturi tu mungkin ada debu, bakter1a, kvlat, dan mungkin juga ada racvn serangga. Bahan-bahan ini jika mencemar1 minuman atau makanan maka ia boleh menjej4skan kesihatan.

Konsepnya sama macam kita mahu telur dicuci sebelum digunakan untuk roti canai telur atau martabak. Kita tak mahu kekot0ran pada kulit telur mencemar1 makanan.

Jika sediakan minuman dan hidangan di rumah, jangan pula kalian sendiri lupa bersihkan limau kasturi tu sebelum diletak dalam makanan atau minuman. Lebih elok jika selepas beli, cuci dulu siap-siap dan keringkan sebelum simpan dalam peti sejuk. Barulah limau kasturi tak cepat r0sak atau berkvlat. Selain menyedapkan rasa dalam minuman dan makanan, limau juga memiliki khasiat yang baik:

1. BAIK UNTUK PERUT

Limau membantu meringankan masalah pencernaan apabila dicampurkan dengan air panas. Antaranya mual, memulas dan parasit. Dengan meminum jus limau secara teratur perut anda dibantu untuk menghilangkan k0toran secara lebih efisien. Limau bertindak sebagai pencuci d4rah dan agen pembersih. Mengambil jus limau boleh menyembuhkan SEMBELIT. Bukan itu saja, jus limau juga berfungsi sebagai tonik hati dan membantu anda mencerna makanan dengan membantu hati menghasilkan lebih hempedu.

2. PERAWATAN KULIT

Limau dapat menjadi ubat antiseptik semulajadi, yang bertugas untuk menyembuhkan masalah berkaitan kulit. Pengambilan air limau setiap hari dapat memberikan perubahan besar pada kulit kerana ia berfungsi sebagai vbat anti-penuaan dan mengh1langkan kedutan. Parut lvka terb4kar akan pudar dengan pantas jika ditempelkan limau padanya.

3. RAWATAN GIGI

Tahukah anda air limau mempunyai fungsi penting dalam perawatan gigi? Ya, jus dalam perawatan gigi membantu meny1ngkirkan rasa sak1t, cara ini juga mencegah bau bvsuk dan mas4lah lain yang berkaitan dengan gusi.

4. SEMBUHKAN JANGKITAN PADA TEKAK

Limau juga ialah buah yang sangat baik untuk membantu dalam memer4ngi mas4lah berkaitan dengan infeksi tekak, sak1t tekak dan tonsilitis ak1bat bakter1a. Untuk mengatasinya anda boleh berkumur-kumur dengan menggunakan setengah gelas jus limau.

5. MENGAWAL TEKANAN D4RAH TINGGI

Air limau bekerja baik, ramuan ajaib khususnya bagi individu yang memiliki mas4lah jantung, kerana kandungan kalium yang tinggi di dalamnya. Diet tinggi kalium juga dipercayai dapat membantu mengawal tek4nan d4rah tinggi, pening, mual, merehatkan fikiran, mengurangkan str3ss ment4l secara depres1.

6. MENURUNKAN BERAT BADAN

Rutin meminum air limau membuka jalan untuk menurunkan berat badan lebih cepat. Kesan yang sama boleh didapati apabila jus limau dicampurkan dengan air suam bersama madu.

7. MEMBANTU MENYEMBUHKAN GANGGUAN NAFAS

Jus limau membantu dalam menyembuhkan masalah pernafasan, terutamanya pada individu yang menderita asma.

8. MENGUBATI REUMATIK

Limau memiliki sidat deuratik sehingga dapat membantu mengubati reumatik serta radang sendi dengan cara mengeluarkan racvn, bakteria dalam tubuh.

9. MERENDAHKAN SUHU BADAN DAN SELSEMA

Jus limau dapat mengubati seseorang yang menderita flu atau demam dengan meningkatkan daya perpeluhan.

10. PEMBERSIH D4RAH

Penyak1t-penyak1t seperti kolera atau malaria, dapat diubati dengan air limau keranan ia mempunyai sifat pembersih d4rah.

Author: admin

Leave a Reply