23 Adab Isteri Melayan Suami Ketika Di Rumah

Selain suami memang jenis gatai, mungkin ada sebab lain si suami buat perangai,tidak suka duduk rumah atau malas melayani isteri. Sekiranya para isteri tahu untuk melayani suami mereka dengan baik ketika dirumah sudah tentu tiada alasan kenapa suami untuk rasa tidak selesa berada dirumah.
 
 
Disini 25 panduan dan tatatertib bagaimana seorang isteri harus berkelakuan ketika bersama dengan suami dirumah :

1. Sentiasa berada dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada dirumah. Isteri hendaklah dalam keadaan wangi supaya suami selesa dengan isteri.

2. Tunjukkan wajah yang ceria dan senyuman yang manis ketika suami pulang dari bekerja, tapi tiada susahnya untuk menghadiahkan suami senyuman. Senyum seorang isteri sedikit sebanyak mampu mengurangkan keletihannya.

3. Elakkan bersikap moody apatah lagi menarik muka masam dengan suami, sikap begini boleh saja membuatkan suami tersinggung.

4. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya. Jangan suka menyampuk dan memotong percakapan suami.

5. Layani perbualan suami biarpun apa yang diperkatakan bukan yang anda minati. Dengarkan saja kata-katanya dan responlah bila diperlukan.

6. Apabila bercakap dengan suami pula pastikan anda mengucapnya dengan nada yang lemah lembut dan bukan menengking-nengking

7. Sekiranya suami marah, seeloknya isteri mendiamkan diri. Jangan amalkan sikap suka menjawab (walaupun anda rasa anda betul). Suka menjawab akan mengundang lagi kemarahan suami.

8. Ada kalanya suami suka mengusik isteri. Bila yang dilakukan menyentuh perasaan, janganlah terlalu dan cepat merajuk. Tanamkan sikap untuk menjadi lebih sporting bukan lebih sensitif.

9. Bergurau sendalah dengan suami, ketahuilah bahawa bergurau senda antara suami isteri juga salah satu ibadah yang diredhai Allah S.W.T

10. Jika suami berhajat sesuatu, isteri hendalah cepat bertindak. Bangun segera jika disuruh dan janganlah melengah-lengahkan kemahuannya sehingga mencetuskan kemarahan.

11. Bila kehendak suami dan anak-anak bertembung, dahulukan kehendak suami.

12. Minta izin suami sebelum keluar daripada rumah begitu juga sekiranya anda pulang lewat dari tempat kerja supaya suami tidak risau.

13. Mintalah izin terlebih dahulu sebelum menggunakan harta suami baik kereta mahupun wang ringgit. Jangan amalkan “Guna Dulu Beritahu Kemudian”

14. Sediakan suasana rumah yang memberi ketenangan buat suami. Jangan biarkan rumah berselerak terutamanya ketika suami yang penat bekerja pulang kerumah.

15. Masaklah hidangan mengikut kesukaan suami dan bukan selera isteri.

16. Air minuman suami pula hendaklah sentiasa disediakan. Tak perlu tunggu suami minta baru nak sediakan. Sebaiknya, sentiasa sediakan air ketika suami pulang dari kerja

17. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan suami sebelum dia keluar dari rumah untuk ke tempat kerja.

18. Cium tangan dan pipi suami sebelum suami keluar dari rumah.

19. Jangan membuat perkara yang boleh membebankan suami seperti suka berhutang dalam membeli barang.

20. Hargai pemberian suami walaupun cuma hadiah yang kecil.

21. Biarkan suami tahu yang anda cintai dirinya. Sebelum berkahwin hari-hari cakap i love u dan i miss u, kenapa tidak selepas berkahwin??

22. Teman suami ketika makan walaupun anda tidak makan

23. Jangan biarkan suami tidur sendirian.

Sumber dari Mingguan Wanita, Bil : 1348, Sept,2009

Apa yang dipetik dari MW itu hanya sebahagian kecil sahaja. Bagaimana pun suami juga perlu memainkan peranan juga dalam menjaga keharmonian rumah tangga. Boleh baca “13 Cara Untuk Suami Melayan Isteri dan Cara Rasulullah SAW


p/s : Kes perceraian di Malaysia semakin meningkat. Situasi yang sama juga berlaku kepada artis-artis di Malaysia.
Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + = 19