4 Bahan Di Rumah Yang Boleh Hapuskan Masalah Ketuat Dengan Cepat

Saya pasti ramai yang mengalami masalah ketuat. Ada yang di kaki, ada yang di tangan. Macam mana pun, ketuat ni memang menyemak dan anda pasti lagi suka kalau ia hilang betul tak?

APAKAH PUNCA KETUAT?

Ketuat berpunca daripada virus HPV. Kebanyakan orang memang menjadi pembawa kepada virus ini. Tak semua orang akan mendapat ketuat, tetapi sesetengah orang yang badannya tak dapat memendam kegiatan virus ini akan mendapat ketuat.

BAGAIMANA NAK HAPUSKAN KETUAT?

Ketuat mempunyai “akar” yang mana akar ini jika tidak dihapuskan, akan membolehkan ketuat tumbuh kembali. Kita perlu memusnahkan akar ketuat supaya ketuat tidak datang kembali.

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK MENGHILANGKAN KETUAT

1. APPLE CIDER VINEGAR

Ini bahan aktif yang akan membunuh ketuat. Asid asetik dalam cuka sangat efektif untuk membunuh akar ketuat. Kalau tak ada Apple Cider Vinegar boleh guna cuka makan yang biasa tu. Balsamic vinegar pun boleh tapi mahal.

2.KAPAS

Kapas akan menyerap dan menyimpan cuka. Gunakan kapas yang daya menyerapnya kuat. Facial cotton pun boleh digunakan.

3. PLASTER ATAU DUCK TAPE

Plaster atau duck tape bertujuan untuk memegang kapas yang direndam dalam cuka. Gunakan tape yang kuat daya lekatnya.

4. VASELINE

Asid dalam cuka tidak kenal kulit sihat atau kulit ketuat. Dengan menyapukan vaseline pada kulit sihat, ia terlindung dari tindakbalas cuka. Mari lihat pada gambar dibawah untuk mengikuti langkah Rawatan Membuang Ketuat. Selamat mencuba!

1. Sapu vaseline dekat keliling ketuat (jangan terkena ketuat). Basahkan kapas dengan cuka,letak atas ketuat dan plaster .Biarkan semalaman.

2. Ketuat yang tidak disapu vaseline..kulit yang sihat akan turut mengecut apabila terkena cuka.. Jadi pastikan ada menyapu vaseline dikeliling kulit ketuat sebelum meletakkan cuka.

Hari ketiga: Cuka sudah menembusi lapisan kulit mati pada ketuat dan mula bertindak pada akar..pada hari pertama dan kedua tiada rasa pape sebab cuka memakan sel kulit mati..pada hari ketiga bila akar sudah ditembusi akan rase sedikit pedih.

4. Kelihatan akar ketuat menjadi hitam.Ini menandakan sel-sel ketuat mula mati dimakan asid.

5. Apabila ketuat jadi macam ni,boleh la korek sikit demi sedikit. Boleh korek!

*Boleh cuba nanti ya!

Sumber: Hanis Samsuddin

Author: JVC

Leave a Reply