Inilah Bahaya Ada Bonggol Misteri Di Leher & Belakang Telinga

Seperti frasa yang kita selalu dengar, kan*ser adalah pembunuh “senyap” yang paling berbahaya jika hendak dibandingkan dengan penyakit-penyakit lain. Lebih mengerikan apabila ramai penghidap kan*ser atau barah cuma akan menyedari kehadiran penyakit itu setelah ia menjadi serius apabila tahap kan*ser sudah mencapai peringkat ketiga dan keempat.

Walau bagaimanapun, tahukah kamu ada satu perubahan pada tubuh yang boleh menandakan kemunculan kan*ser? Jom kami jelaskan lebih terperinci.

#1 Periksa Jika Bongol Adalah Sejenis Kan&ser

Bongol yang muncul pada bahagian sekitar belakang leher sering dikaitkan dengan kan*ser. Meski ia tidak menyakitkan, kamu perlu peka dan lekas buat pemeriksaan kerana simpton lain bagi kan*ser jenis nasopharyngealini adalah seperti hidung berdarah, sakit kepala terlampau, kebas-kebas, kesukaran mendengar, pandangan kabur dan banyak lagi.

Bonggol Belakang telinga pula sering dikaitkan dengan beberapa jenis serangan kan*ser seperti kan*ser kulit. Khabarnya, bonggol ini boleh membesar dan juga tidak menyakitkan. Sebab itu pentinng kalau ada bonggol yanng muncul di kawasan belakang telinga, cepat berjumpa doktor okay.

#2 Kerosakan Sistem Limfa

Apabila sistem limfa dalam tubuh seseorang terjejas, saluran tersebut akan membengkak dan membesar. Ia kemudian dikhuatiri akan dipenuhi bakteria dan segala toksin yang terperangkap dalam tubuh seterusnya menyebabkan kan*ser.

#3 Berpunca Dari Sel Darah Putih

Untuk pengetahuan semua lagi, mana-mana bonggol yang ada di bahagian bawah lengan, belakang leher dan sekitar celah kangkang pula boleh menjadi risiko kepada kan*ser yang disebabkan sel darah putih -ada hubung kait dengan limfa.

Hati-hati dan sentiasa peka dengan perubahan pada diri anda.

Author: JVC

Leave a Reply