“Awet Muda” Kaki Ayam, Umur 30-an Pun Boleh Nampak Macam 20-an

Tidak semua orang tahu cara untuk menikmati hidangan ka ki ayam dengan sebaiknya kerana ada yang rasa kurang selesa untuk memakannya. Namun tahukah anda, makan kaki ayam sebenarnya mempunyai banyak kelebihan terutamanya untuk aw et mu da.

Bagi memastikan wajah anda ke kal a wet muda, pastikan selepas ini anda mengamalkan pemakanan kaki ayam dengan sekerapnya. Ini kelebihan yang anda boleh dapat dengan makan ka ki ayam.

1. Kaya dengan kolagen

Satu k4jian yang dijalankan oleh sekumpulan pakar dari Dep4rtment of Animal Sci3nce of N4tional Chung-Hsing Univ3rsity di Taiwan menunjukkan bahawa ka ki a yam mempunyai banyak ko la gen. Penyelidikan di univ3rsiti ini juga mengesahkan yang kaki ayam sebagai sumber al ter natif yang baik untuk kolagen. Malah makan kaki ayam juga adalah rahsia orang Cina dan Korea untuk kelihatan aw et mu da. Malah kolagen juga dapat membantu untuk meningkatkan metabolisme terhadap lemak sekali gus membantu menurunkan be rat ba dan.

2. Tingkatkan sistem imunisasi badan

Kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral seperti zink, tembaga, magnesium, kalsium dan fosforus. Semua mineral ini diperlukan oleh or gan tu buh untuk membina sisitem kekebalan tu buh ba dan. Dan disebabkan itulah sekiranya demam, anda disarankan makan sup kaki ayam.

3. Kurangkan risiko tulang rapuh

Kaki ayam kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kologen yang mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini dapat membantu mengukuhkan struktur tulang dan mencegah kera puhan tulang apabila usia meningkat tua.

4. Cerahkan kulit

Kini anda sudah tidak perlu lagi menyuntik vit4min C atau makan pil untuk mencerahkan kulit. Hanya makan kaki ayam saja, anda dah boleh dapatkan khasiat yang sama. Jadi rugi kalau anda tak cuba!

5. Sembuhkan luka

Seorang penyelidik dari Am3rika menerusi kajiannya mendedahkan bahawa potensi nutrisi seperti protein dan kalsium yang ada pada kaki ayam boleh membantu menyembuhkan kec3deraan. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk menjana semula sa raf, otot dan tvlang manusia.

6. Lancarkan saluran pencernaan

Kolagen yang terdapat pada kaki ayam dapat membantu memperbaiki penc ernaan dengan menjaga lapisan mukosa pada vsvs. Asid amino pada kolagen juga membolehkan anda mendapatkan pencernaan yang sihat sekali gus menyihatkan metabolisme tubuh. Semua nutrisi seperti protein, kolagen, kondroitin dan glucosamine larut apabila dimasak menjadi sup. Ini penting untuk menjadikan usus lebih lembut sehingga membuatkan saluran pence rnaan lebih sihat.

7. Kesihatan kuku terjaga

Kaki ayam yang sudah dimasak akan menghasilkan asid amino, kologen, glisin, hidroksipolin dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kvku. Kaki ayam yang dimasak akan mengeluarkan cecair atau gel khas iaitu gelatin. Cecair itu yang akan membuatkan kvku kita sihat dan terjaga.

8. Menyihatkan gusi

Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain boleh menyebabkan berlakunya masalah pada gusi. Atasinya dengan makan banyak kaki ayam kerana ia adalah makanan yang mengandungi nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak. Ada jaringan ikat dan tvlang rawan yang boleh berubah menjadi gel kerana mengandungi kolagen, asid amino dan beberapa zat pembentukan gelatin. Malah khasiat nutrisi inilah yang akan membantu membaiki kesihatan gusi anda.

9. Menyeimbangkan hormon

Kaki ayam juga menghasilkan asid amino yang sangat baik. Asid amino yang dilepaskan daripada kaki dikenali sebagai arginin dan salah satu membantu tvbvh dalam melepaskan hor mon yang menyebabkan perasaan tertekan atau stres. Bukan itu sahaja, arginin ini juga penting dalam hormon pembiakan baik untuk lelaki ataupun perempuan.

Author: Thaqif

Leave a Reply