Inilah 8 Cara Berkesan Menurunkan Berat Apabila Umur Anda Lebih 40

Menurut WebMD, metabolisme kita melambatkan kira-kira 5% untuk setiap dekad kehidupan kita selepas kita mencapai umur 40 tahun. Ini bermakna bahawa, secara purata, wanita perlu memotong 100 kalori dari diet mereka setiap hari hanya untuk kekal dalam bentuk yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat cara lain yang lebih mudah dan mengejutkan untuk membakar kalori tersebut, seperti menolak haba anda di rumah.

Kami di Bright Side mengumpulkan 8 kaedah yang cekap untuk kekal nipis atau menurunkan berat badan apabila anda berumur lebih dari 40 tahun. Anda akan melihat bahawa sesetengah daripada mereka sebenarnya telah berada di sana bersama-sama, dan kebanyakan mereka tidak begitu sukar dan bahkan boleh bersenang-senang!

1.Buat Senaman Yang Betul

Dengan metabolisme melambatkan, penting bukan sahaja untuk melakukan 30 minit kad kardio setiap hari tetapi juga termasuk 4 hingga 5 sesi latihan rintangan seminggu. Latihan seperti kerang, tindak lanjut, crunches, anjing burung, dan push-up sangat baik untuk mengekalkan jisim otot yang sihat dan membakar lebih banyak kalori.

Berjalan sekurang-kurangnya 10,000 langkah sehari juga merupakan cara yang baik untuk membantu metabolisme, menjaga kesihatan, dan meningkatkan semangat anda.

2.Tetapkan matlamat yang realistik

Tidak kira betapa rasanya kalah separuh berat anda dalam seminggu “dengan diet / pil / pelangsingan ajaib” mungkin berbunyi, anda mungkin menyedari bahawa ia tidak realistik. Selain itu, walaupun sesuatu seperti ini berlaku kepada anda, ia akan membuat lebih banyak mudarat daripada yang baik kepada badan anda.

Itulah sebabnya anda berhasrat untuk kehilangan 1-2 lb seminggu untuk melepaskan diri anda tekanan fizikal dan emosi yang berkaitan dengan kehilangan terlalu banyak berat badan terlalu cepat. Ini adalah matlamat yang sihat dan boleh dicapai yang juga akan membantu anda membina tabiat gaya hidup yang sihat (seperti makan dan bersenam dengan baik) dan kekal dalam bentuk dalam jangka panjang. Selain itu, tidak ada bahaya yang akan dilakukan untuk badan anda!

3. Dapatkan Vitamin Anda

Tubuh kita mempunyai keperluan yang berlainan untuk tempoh yang berbeza dalam kehidupan kita. Bagi wanita lebih daripada 40, penting untuk memasukkan kalsium, vitamin B12, potassium, magnesium, vitamin D, Omega-3, dan probiotik ke dalam diet mereka.

Dan ia tidak sepatutnya menjadi perkara buruk atau tidak menyenangkan, kerana Potassium, misalnya, boleh ditemui dalam alpukat, aprikot kering dan, tentu saja, pisang – dan semua ini, mari kita hadapi, rasa baik! Kalsium boleh diambil dari badam dan yogurt, dan anda boleh mendapatkan vitamin D yang diperlukan dengan mudah, baik … penyamakan! Tidak seperti senario yang mengerikan! Selagi anda memakai pelindung matahari.

4. Mengikut Jadual

Makan dengan kerap, tetapi kerap, harus menjadi keutamaan. Melancarkan makanan merosakkan metabolisme anda: badan anda mendapat isyarat untuk mula menyimpan kalori dan bukan membakarnya, dan anda akan bertentangan dengan apa yang anda harapkan.

Dan jangan lupa bahawa makan sarapan pagi yang baik adalah kritikal kerana ia mendapat badan anda sepanjang hari manakala makanan ringan malam adalah buruk untuk perut dan berat badan anda.

5. Rehat Yang Cukup

“Kecantikan tidur” bukan hanya baik untuk kulit anda – ia juga membantu badan anda menjadi lebih sihat dan lebih ramping! Penyelidikan membuktikan bahawa kekurangan tidur memupuk otak anda untuk membuat keputusan yang tidak baik (snek pada makanan ringan, melangkaui latihan) dan ia meresap dengan hormon lapar dan kenyang, ghrelin dan leptin, yang bermaksud anda boleh makan terlalu banyak dan tidak perasan!

Oleh itu, letakkan telefon dan komputer anda sebelum tidur dan biarkan diri anda tidur secepat mungkin!

6. Menolak Haba

Seperti yang mengejutkan kerana ini mungkin bunyi, sebenarnya adalah benar: suhu yang sejuk membantu kita membakar lemak walaupun semasa kita tidur, kerana badan kita perlu “bekerja lebih keras” agar tetap hangat. Orang dewasa mempunyai 2 jenis lemak: satu putih yang buruk dan coklat yang baik. Lemak coklat bertanggungjawab untuk membakar kalori dan menjana haba. Apabila rumah kita menjadi lebih panas, tahap aktiviti lemak coklat kita terhenti.

Para saintis menasihati menjaga suhu rumah anda pada 19º. Ini mungkin cara yang sangat sejuk untuk kehilangan beberapa pound!

7. Minum Air Yang Cukup

Jika anda terdedah kepada kembung, sesetengah orang membuat kesilapan besar dan mengurangkan pengambilan air mereka. Sebaliknya: minum air yang cukup sebenarnya akan membantu anda mengatasi masalah ini, serta meningkatkan jumlah kalori yang dibakar.

Air juga membantu detoks tubuh anda. Minum segelas air sebelum makan mengurangkan selera makan anda dan jumlah kalori yang anda makan. Minum air sejuk akan membantu anda membakar beberapa kalori tambahan kerana badan anda akan menggunakan tenaga untuk memanaskannya. Oleh itu, airnya cukup hebat, bukan?

8. Buat Pemeriksaan Kesihatan

Kadang-kadang apabila anda berusia lebih dari 40 tahun dan masih tidak kehilangan berat badan walaupun semua usaha, itu bermakna hati anda memerlukan detoksifikasi atau anda perlu menjaga tiroid anda. Mungkin ada sebab lain, tetapi mereka 2 cenderung menjadi yang paling biasa.

Jika ini berlaku, anda harus bekerjasama dengan doktor anda. Untuk hati anda, perubahan gaya hidup dan diet mungkin cukup, sementara masalah tiroid lebih rumit, tetapi masih pasti berhati-hati.

Sekarang anda melihat bahawa walaupun berat badan apabila anda berusia lebih dari 40 mungkin kelihatan seperti cabaran, terdapat banyak cara yang tidak begitu sukar dan menyenangkan untuk melakukannya!

Sumber : Brightside

Author: admin

Leave a Reply