15 Tips Isteri Idaman Suami

Wanita yang hebat adalah wanita yang mempunyai semua ciri-ciri yang diidamkan oleh setiap lelaki untuk dijadikan isteri. Mereka bukan hanya diharapkan utk menjadi seorg istri tapi juga sebagai kawan dan kekasih serta ibu yang solehah untuk anak-anak.

Sesungguhnya bagi kejayaan seorang lelaki, berdiri di belakangnya adalah seorang istri yang hebat dan berjayanya seorg anak, berdiri di belakangnya adalah seorg ibu yang hebat. Ciri-ciri wanita yang menjadi idaman lelaki ialah:

1. Mentaati Allah S.W.T dan mengerjakan segala perintah suami selagi tidak melanggar perintah Allah.

2. Bersikap malu terhadap suami. Dengan adanya sikap begini, seorang isteri itu akan sentiasa berusaha untuk kelihatan sempurna bukan hanya di hadapan, bahkan juga ketika dibelakang suami.

3. Berdiam diri ketika suami sedang bercakap, baru bersuara setelah suami selesai berbicara. Bukannya sepatah suami bercakap, 10 patah dijawabnya. kalau pun tak mampu menyelesaikan kekusutan yang dihadapi suami, cukuplah sekadar menjadi pendengar yg setia.

4. Sentiasa bersikap hormat pada suami. Menghantar suami ke muka pintu ketika suami hendak ke tempat kerja dan menyambutnya di muka pintu ketika suami pulang kerja.

5. Sentiasa bersedia apabila suami memerlukan. Jgn sesekali menunjukkan rasa terpaksa, penat dan sbgnya kerana itu, bagi wanita yg memilih utk bekerja, mereka perlu ikhlas dan bijak membahagikan masa. Ingatlah, apabila ada rasa ikhlas, segalanya akan menjadi ringan dan apabila bijak membahagikan masa segalanya menjadi mudah.

6. Memahami perubahan sikap suami. Cthnya, ketika suami sedang marah, berduka, kecewa, gembira, cemas dan ketika dia ingin bersendirian. Sikap semulajadi lelaki, sukar untuk meluahkan apa yang dirasakan jadi sbg isteri, jangan mudah terasa akan perubahan tersebut.

7. 1 lagi sikap semulajadi lelaki ialah hanya mampu memberikan tumpuan pada 1 perkara dalam 1 masa. Jd, jangan sesekali mengajak suami berbual atau bercerita tentang masalah di tempat kerja ketika dia sedang menonton perlawanan bola sepak dan sbgnya. Sesungguhnya perbuatan itu bukan saje akan membuatkan anda kecewa krn tak mendapat perhatiannya, tapi boleh menimbulkan kemarahan suami.

8. Memakai wangi-wangian dan pakaian sentiasa kemas ketika bersama suami. Ingat, ketika diluar rumah, suami sentiasa berhadapan dgn wanita-wanita cantik, harum dan menggoda. Jadi pastikan apabila pulang ke rumah, dia tidak pula berhadapan dgn isteri yg hanya berkain batik dan t-shirt lusuh, muka berminyak dan bau yg kurang menyenangkan. (honestly, saya mmg x reti pkai kain batik xcept mse pantang sbb TERPAKSA.. ngee~ =D)

9. Jaga mulut drpd bau-bau yg kurang menyenangkan. Cthnya, ketika makan petai, jering dan durian. Jika makan bersama suami, buatlah sesuatu selepas itu agar dapat mengatasi bau mulut. Apa lagi bagi mereka yg menghadapi masalah mulut berbau kerana kerosakan gigi. Segera bertindak walaupun baru sekali suami menegur.

10. Sentiasa menjaga kehormatan diri terutama ketika ketiadaan suami. Wanita bekerja cthnya, jagalah tingkah laku.

11. Bersyukur diats apa yg disediakan dan diberikan suami. Jgn suka meminta-minta, apa lagi jika ia diluar kemampuan suami. dan jgn sesekali membanding-bandingkan kelebihan yg dimiliki oleh org lain dgn apa yg anda miliki.

12. Dlm apa jua situasi, sentiasa berdiri di belakang suami. Menjadi tongkat ketika suami jatuh dan menjadi pemangkin ketika suami berjaya.

13. Tidak keluar rumah kecuali dengan izin suami. Begitu juga bagi wanita yg bekerja. Bekerja bukan alasan untuk mereka bebas ke sana dan ke mari.

14. Sentiasa tersenyum. Sesungguhnya, senyuman adalah sebesar-besar penawar walau dlm apa juga situasi. Cthnya, ketika hati suami sedang bercelaru, segera menjadi tenang apabila melihat senyuman isteri dan ketika dia sedang marah, segera api kemarahan itu padam hanya dgn senyuman isteri.

15. Sentiasa menghormati keluarga suami. Menyayangi dan melayan keluarga suami sama spt keluarganya sendiri. Jgn sesekali membeza-bezakan antra kluarga suami dgn kluarga sndiri. Bahkan sikap mengutamakan keluarga mentua akn membuatkan kasih sayang suami semakin bertambah.

Sabda Rasulullah S.A.W yg bermaksud; “Sebaik-baik kalian adalah orang yg baik terhadap keluarganya, dan saya adalah orang yg paling baik pada keluargaku, tidaklah menghormati pada wanita kecuali org yang mulia dan tidaklah menghinakannya kecuali orang yang tercela.”

www.panduansuamisteri.blogspot.com 

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 79 = 83