Suami Gaji RM1400 pun Cukup Belanja Kalau Si Isteri yang Pegang Duit !

Salam min..

Just nak share crita saya je, nak cerita kalau kita power manage kewangan, gaji suami kecil pun xde problem..

Saya isteri berumur 30 thn, anak 1 .. saya kerja sbg lecturer, husband keje operator kilang je..

Awal2 kawen mmg kami bermasalah.. gaji suami dlm 1400 je .. gaji saya mmg bnyk .. awal2 kawen saya xminta lansung nafkah sya dr dia .. bla xminta.. dia pun x bg .. kuat habes plak duit dia tu.. sampaila awal thn lepas barulah saya minta kt dia utk utk gaji dia..

Sbb ramai org pesan kat saya.. nafkah kena minta. “Gaji suami tu gaji kita, gaji kita gaji kita la”. So saya amek gaji dia rm 1400 tu, amek 600 utk bayar sewa rumah + api + air …. 400rm utk nafkah saya ( skali duit dapur la) rm 400 utk belanja dia..

So dah duit suami saya pegang, saya akan kasi rm 10 duit poket dia tiap hari , rm100 utk duit emergency 🚨 dlm poket.. duit emergency tu xleh usik , simpan je dlm dompet smpai hujung bulan..

Bila kawal dia mcmni , cukup pula gaji tu.. dia guna rm4 utk beli rokok sekotak sehari.. yg lain tu utk beli makan kat pejabat + minyak moto.. saya mmg x kasi dia naik kereta saya pegi keja .. dia bawa kasar dan bajet akan lari sbb civic saya makan minyak deras.

So suami pun dah jadi kreatif dlm berbelanja .. dia akan lari blk rumah utk makan tghari stiap hari.. nasi saya dah masak pg2 tunggu dia nak goreng telur je mkn dgn kicap.. nasib la dia x mmilih makan.. bila dia buat mcmtu , sbln dia akan ada simpanan rm50-60 ..

Bila duit dah kena catu mcmtu , suami dah jarang lepak minum dgn kwn2 dia kt luar.. bla hari cuti husband pun akan lekat kt rumah sbb hari cuti saya akan masak sedap2.. dia pun dah bosan makan nasi telur agaknya 😂

Sejak saya pegang duit .. mmg xda masalah nafkah dah dlm rumahtangga kami.. mungkin btul org kata lelaki ni lg layak jd ketua, tp perempuan lg layak jadi manager..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − 75 =