Simpan RM2 Sehari, Bila Tiba Giliran Tunai Haji Duit Tabungan Cukup Malah Berlebih. Lelaki Ni Kongsi Tipnya

Perkongsian ini dapat membuka mata dan minda kita andai ada selama ini terasa begitu payah atau susah untuk mengumpulkan wang bagi menunaikan Haji.

Siapa sangka, rupanya dengan menyimpan RM 2.00 sehari juga kita mampu ke Tanah Suci sebelum diusia senja. Jom semak bagaimana perkiraannya itu.

TIPS MENUNAIKAN HAJI : SEHARI RM 2.00

Saya ada akaun tabung haji seawal umur 23 tahun. Tapi, masa itu tak faham lagi pasal register haji. Ingatkan bila sudah buka akaun tabung haji, sudah automatik r daftar haji. Rupa-rupanya bila tanya balik bila boleh pergi Mekah untuk haji, staff TH tu kata, Encik tak daftar lagi.

Then saya pun tanya la macam mana proses semua. Jadi, kena ada simpanan dalam akaun RM 1,500 kemudian baru Boleh daftar. Saya tanya dia, Alhamdulillah, kebetulan dalam akaun saya masa itu ada le sikit jumlah yang membolehkan saya daftar..tahun 2008 masa tu…Sekali keluar slip, tarikh dijangka pergi 2022, alamak 14 tahun lagi? Lamanya, bayangkan tahun 2008, nak tunggu tahun 2022 memang terasa lama lagi…jadi, relaksla dulu.

Tetapi, semalam saya pergi tabung haji, bila saya semak balik tarikh dapat giliran pergi haji, staff TH kata tahun 2022 sekarang 2019. Lebih kurang 3 tahun. Kemudian saya tersedar, tak perasan pun.

Nasib baik, saya memang ada buat regular simpanan kat dalam akaun tabung haji ni. Bila kita dah commit, tak terasa sangat duit tu dimasukkan sebab kita dah adjust kita punya cash flow dan expenses….so, kira dah jadikan simpanan tabung haji sebagai sebahagian dari kita punya expenses wajib.

Dalam saya terfikir-fikir tu, saya pun kira la balik. Katakan kos untuk pergi haji Muasasah dalam RM 15,000.Tabung haji bagi masa 14 tahun (dalam case saya ni).

Kalau kita kira (rujuk gambar di atas) Sebulan kita allocate RM 60 (niat untuk pergi haji) sehari dalam RM 2.00 selama 14 tahun (merujuk pada kes saya : gambar Di atas), dengan return Account Tabung Haji 6% setahun, boleh dapat lebih dari RM 15,000 by the time sampai giliran, duit pun dah cukup dan tidak membebankan kita.

Then, saya pun reflect balik tapi kenapa ramai yang masih tak mampu nak pergi haji? Sebab kos dan belum sampai giliran?

Jadi saya nampak, antara tips nya adalah : 

1- Seawal usia kerja, katakanlah baru lepas graduate umur 23 tahun, buka akaun tabung haji kumpul dalam RM 60.00 sebulan dalam masa 24 bulan (2 tahun). Amount dah boleh capai RM 1,500 (rujuk gambar di bawah). Then masa tu daftar nama masuk queue untuk pergi haji. Katakan masa untuk umur 25 tahun, kalau ikutkan standard giliran dalam 14-15 tahun. Maksudnya umur 40 tahun, in sha Allah giliran akan sampai.

2- Langkah seterusnya, teruskan menyimpan dalam tabung haji RM 60.00 sebulan dan selama 14 tahun lagi nak tunggu sampai giliran. Wang terkumpul dalam RM 19,000 (target RM 15,000 je) siap duit belanja sekali boleh cover dah.

Jadi, cabarannya sekarang adalah tak mampu kewangan untuk pergi haji ni betul tak mampu atau memang tak ada niat yang besar atau keingingan yang tinggi sampai kita mempunyai kesanggupan untuk allocate RM 60.00 sebulan atau RM 2.00 sehari untuk kita tunaikan RUKUN ISLAM ke-5.

Apa alasan kita lagi?

Kalau anak-anak muda sekarang ni, sanggup bayar installment 36 bulan untuk beli gadget, sanggup simpan duit setiap bulan untuk pergi travel back pack ke negara-negara yang mereka minat nak pergi tapi kenapa kita tak ada kesanggupan yang sama untuk tunaikan kewajipan kita?

Posting ini hanya untuk memberi peringatan kepada saya dan sahabat yang saya kasihi. Kalau kita boleh letakkan komitmen untuk memenuhi kehendak hobi kita. Adakah pergi menunaikan haji ke Mekah menjadi kurang penting berbanding dengan hobi kita?

Fikirkan bersama sahabat-sahabat sekalian. Kenapa umur 40 tahun tu just nice dapat panggilan mengerjakan haji? Sebab kat situ la biasanya antara turning point akan adanya ujian dalam hidup.

Ada pernah saya dengar, kalau umur 40 masih tak berubah kearah kebaikkan, ada kemungkinan kita terus tak akan berubah. Boleh tanya orang yang umur 40-an ke atas..apa yang mereka fikir dan rasa bila umur mereka cecah 40?

Saya pun rasa yang sama 2 tahun lepas, sebab tu saya ambil kesempatan untuk berkongsi tips ini kepada anda.

Sumber : Aziz Riadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 6