Tips

Sakit Leher, Pinggang Atau Kerap Berdengkur? Cuba Tip Ni Supaya Tidur Anda Lebih Berkualiti

Kedudukan tidur Tiga badan kesihatan di Amerika Syarikat: Mayo Clinic, American Pregnancy Association, serta Better Sleep Council, mengesyorkan posisi tidur tertentu supaya dapat mengurangkan sakit yang tengah anda alami. Anjuran ini diperkuatkan oleh Mary Ann Wilmarth, seseorang ahli terapi fizikal yang menyampaikan kedudukan yang baik supaya anda bangun dalam keadaan segar.

SAKIT BELAKANG ATAU PINGGUL

Kedudukan terbaik untuk sakit belakang atau pinggul iaitu posisi miring, demikian di sampaikan National Sleep Council. Cadangan lain adalah menarik kaki ke arah dada dan tempatkan sebuah bantal diantara kaki. Selain itu posisi tidur yang baik untuk sakit belakang adalah dengan tidur terlentang kerana tulang belakang bakal ada dalam kedudukan natural serta sejajar sepanjang malam.

GASTRIK

Apabila anda mengalami gastrik, disyorkan tidur dengan posisi miring ke kanan. Sekian anjuran yang terkandung dalam jurnal kesihatan, Gastroenterology and Hepatology. Namun bila anda tak selesa dengan kedudukan ini, berbaring terlentang dengan kepala yang disangga bantal. Kepala yang diangkat sedikit lebih tinggi dari badan boleh menurunkan kadar gastrik.

SAKIT LEHER / BAHU

Sakit leher yang terjadi di leher / bahu bakal merasa ringan jika anda tidur dengan posisi terlentang serta sisi bahu / leher disangga dengan bantal kecil atau tuala. Namun ingat, cukup pakai satu bantal sahaja. Disebutkan Wilmarth bahawa lebih daripada satu bantal boleh mengakibatkan retakan yang lebih besar di leher.

BERDENGKUR

Mayo Clinic memberi cadangan untuk anda yang suka mendengkur supaya tidur dengan posisi menyamping. Apabila anda gagal lakukan ini serta selalu berguling untuk tidur terlentang, cuba masukkan bola kecil ke bahagian belakang baju. Dengan hal tersebut, ketika anda mula berguling, anda bakal terasa tersangkut serta mula kembali ke posisi menyamping.

HAMIL

Hamil bukanlah termasuk juga keadaan “sakit” tetapi terus mengambil posisi tidur tertentu lantaran badan wanita mula tak selesa untuk tidur secara normal. Disyorkan oleh para ahli agar ibu hamil tidur dengan posisi menyamping ke kiri. Ini bakal membuat lancar peredaran darah serta nutrisi pada bayi dalam kandungan. Selain itu, tidur menyamping ke kiri bakal baik untuk kesihatan buah pinggang serta buang racun dari tubuh.

Selamat cuba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =

error: Content is protected !!