Petua suami isteri

Jom amalkan petua kuatkan jodoh hingga ke Jannah

Tiada orang yang impikan perceraian sebagai pengakhir hubungan suami isteri. Tapi apakah daya, jodoh terputus di tengah jalan. Bagaimana hendak kekalkan jodoh hingga ke jannah?

Ikuti tip yang dikongsikan oleh Dato’ Dr. Haji Juanda Haji Jaya, Perunding Undang-undang Keluarga Islam. Kita pernah melihat orang yang gagal dalam percintaan, bahkan pu tus tunang dengan cara yang ke jam dan dalam sekelip mata sahaja.

Kita juga mendengar ada sahabat yang berc erai selepas pulang daripada berbulan madu sedangkan inai di tangan pun tak pudar lagi, betapa pedihnya!

Ada juga pasangan yang tak tahan cabaran menggalas tanggung jawab, setelah lahir anak-anak yang comel, ‘ma ti’ pula cinta mereka di tengah jalan. Orang tua yang berkedut kulitnya pun tak terlepas daripada ujian dalam rumah tangga, sy4hwat masih menyala kerana yang segak dan muda menggugat imannya, jadi jangan pernah rasa selesa!

Apakah tanda-tanda si dia jodoh dunia akhirat anda? Allah SWT telah menjawab persoalan itu, malangnya manusia telah meremehkan petunjuk-petunjuk yang diterangkan dalam Al-Quran dan hadis Nabi s.a.w.

 Kekuatan Motivasi Yang Hebat

Suka memperbaiki diri, menerima kelem4han dengan hati yang terbuka dan amat bersemangat menyuntikkan kekuatan baru pada pasangannya. Isteri amat takut melakukan maksiat kerana jika suaminya bersih dan suci akan terlerailah jodoh di antara mereka berdua.

Oleh itu isteri akan terus berusaha menjadi baik apabila melihat suaminya jauh lebih baik dan begitu juga sebaliknya. Seperti yang diterangkan di dalam Al-Quran:

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)…” (Surah al-Nuur ayat: 26).

Wanita yang baik untuk lelaki yang baik maksudnya baik dalam semua aspek bukan hanya baik tutur katanya tapi tak solat, atau baik ibadahnya tapi tubuh badannya tidak bersih dan merangsang keinginan suami.

Jika dia bertudung tapi bau badannya menyakitkan hidung suami dan penampilannya menakutkan maka tudungnya itu belum sempurna, imannya masih ca cat.

Suami yang baik juga amat mementingkan kesempurnaan pada seluruh aspek keperibadiannya. Alangkah kelirunya suami yang tak pernah tinggal solat tapi masih menzalimi isteri, kuat ibadah tapi malas bekerja. Alangkah romantiknya bila suami isteri suka menyuntikkan motivasi satu sama lain, bertukar-tukar kata-kata perangsang, cerita-cerita menarik tentang insan-insan hebat yang boleh dijadikan inspirasi dalam kehidupan perkahwinan.

Jika gagal tidak ma rah bahkan bangkit dengan lebih ceria. Kalaulah anda dan suami berperangai begitu maka kuatlah jodoh itu dengan izin-Nya.

Anda Dan Suami Telah ‘Ceraikan’ Syait4n

Siapakah yang boleh meleraikan hubungan hamba dengan Tuhannya? Ya, syait4n! Jodoh akan kuat jika anda dan suami berpegang dengan tali Allah dan sebaliknya lemah jika melepaskan diri dari ikatan Allah.

Hanya hati yang lalai kan tersungkur di kaki sy4itan, sungguh perceraian boleh terjadi kerana salah satu dari suami isteri memilih sy4itan sebagai orang ke tiga dalam rumah tangga mereka.

Jangan rasa selesa jika suami tiada wanita lain, cuba selidiki apakah dia bermesra dengan ajaran dan hasutan sy4itan? Jika sya aitan menjadi teman setia, segalanya tentang isteri boleh bertukar menjadi hodoh dan bodoh! Hal ini pernah diperingatkan oleh Rasulullah s.a.w dalam sabdanya:

“Sesungguhnya Iblis meletakkan singgahsananya di atas air (laut) kemudian dia mengutus bala tenteranya. Maka yang paling dekat dengannya adalah yang paling besar fitnahnya.

Datanglah salah seorang dari bala tenteranya dan berkata: Aku telah melakukan begini dan begitu. Iblis berkata: Engkau sama sekali tidak melakukan sesuatupun.

Kemudian datang yang lain lagi dan berkata: Aku tidak meninggalkannya (untuk digoda) hingga aku berhasil memisahkan antara dia dan isterinya. Maka Iblis pun mendekatinya dan berkata: Sungguh hebat (syaitan) seperti engkau” (Hadis riwayat Imam Muslim)

Ceraikanlah diri anda daripada sya itan, taatlah kepada Allah agar mendapat pasangan yang suci lagi setia. Jauhkan sya itan daripada makanan, pakaian dan dlam da rah daging kita, hanya mereka yang kuat bersama Allah akan mengalahkan hasutannya.

Rezeki bukan hanya wang ringgit, jodoh juga salah satunya. Allah SWT berfirman: “Barangsiapa bertakwa kepada Allah nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar dan akan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangka.” – (Surah Ath-Thalaq ayat: 2-3)

Mahukan jodoh yang kuat? Allah SWT bagi isyarat, hati kena kuat bertakwa, maknanya takut kepada Allah SWT dalam menguruskan cinta. Takutnya isteri kepada Allah menjadikannya tak senang tidur jika rumah tak sedamai yang diimpikan suami. Takutnya suami kepada Allah dalam urusan isterinya membuat hatinya gelisah jika isteri tak cukup nafkah.

Begitulah susahnya menguatkan jodoh sampai ke akhirat, jika di dunia tidak selesai lagi bagaimana cinta kan dibawa ma ti? Ya Allah, kuatkanlah jodoh kami!

JVC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 12 =