Panduan Kesihatan Tips Kesihatan

Khasiat Buah Bidara Yang Ramai Tak Tahu..

1. Merawati Jerawat

Semua orang tahu bahawa banyak manfaat daun bidara termasuk manfaat untuk membersihkan kulit daripada kotoran dan menjaga kulit dari kerosakan. Terutama bagi remaja yang sering mengadu tentang banyaknya jerawat di wajah mereka, selain itu daun bidara ini dapat mengurangkan minyak dari kulit wajah bagi yang wajahnya selalu berminyak.

Cara pemakaian:

Ambil beberapa helai daun bidara kemudian ditumbuk halus lalu masukkan ke dalam cawan atau mangkuk, tambah sedikit air sehingga campuran agak sedikit kental dan kemudian terus oleskan pada kulit wajah sebagai masker, dan biarkan beberapa saat hingga mengering seluruhnya.

Kira-kira 20 minit kemudian cucilah wajah anda dengan air bersih, tanpa perlu memakai sabun, dalam beberapa jam anda akan terus melihat perbezaan yang ketara.

Sila Like FB Keluarga Till Jannah untuk banyak lagi artikel menarik..

Untuk memberikan hasil yang lebih mantab, sila cuba terapi diatas selama 2 bulan penuh, dalam seminggu oleskan antara 3 – 4 kali.

2. Untuk Memandikan Jenazah

Ummu ‘Athiyyah Radhiyallahu’ Anha berkata, “Nabi Muhammad Shallallahu Alaihi Wa sallam pernah menemui kami sedangkan kami kala itu tengah memandikan puterinya (Zainab), lalu Beliau bersabda:

‘Mandikanlah dia tiga, lima, (atau tujuh) kali, atau lebih dari itu. Jika kalian memandang perlu, maka pergunakan air dan daun bidara. (Ummu ‘Athiyyah berkata,’ Dengan ganjil? ‘Beliau bersabda,’ Ya. ‘) Dan buatlah di akhir mandinya itu tumbuhan kafur atau sedikit darinya. “(HR. Muslim)

3. Untuk Kekuatan Rambut

Diriwayatkan dari Sayyidah’ Aisyah secara marfu ‘, “Salah seorang di antara kalian (wanita haidh) mengambil air yang dicampur dengan daun bidara lalu dia bersuci dan memperbaiki bersucinya. Kemudian dia menuangkan air di atas kepalanya seraya menggosoknya dengan gosokan yang kuat hingga air masuk ke akar-akar rambutnya, kemudian dia menyiram seluruh tubuhnya dengan air. Kemudian dia mengambil sehelai kain yang telah dipalit dengan minyak kasturi lalu dia berbersih darinya. ” ‘Aisyah berkata,” Dia menyapukan tanah kepada bekas-bekas darah. “(HR. Muslim).

4. Merawat Gangguan Jin Dan Sihir

Wahb bin Munabih, salah seorang pemuka tabi’in yang pakar dalam sejarah dan ilmu perubatan menyarankan untuk menggunakan tujuh helai daun bidara yang dihaluskan. Kemudian dilarutkan dalam air dan dibacakan ayat Kursi, surat al Kafirun, al-Ikhlas, al Falaq dan an Naas. (lihat Mushannaf Ma’mar bin Rasyid 11/13).

Caranya, tumbuklah tujuh helai daun bidara yang masih hijau di antara dua batu, cobek atau seumpamanya, lalu siramkan air di atasnya sebanyak jumlah air yang cukup untuk mandi dan bacakan di dalamnya ayat-ayat al Qur-an.

Setelah membacakan ayat-ayat tersebut pada air yang sudah disiapkan tersebut, hendaklah dia meminumnya sebanyak tiga kali, dan kemudian mandi dengan menggunakan sisa air tersebut. Dengan demikian, insya Allah penyakit (sihir) akan hilang.

Jika orang yang terkena gangguan jin atau sihir meraung-raung kesakitan, jangan terpedaya, tetap teruskan menyiram dengan air campuran daun bidara kerana itu adalah raungan dari syaitan dan jin kafir yang kesakitan akibat kepanasan.

Dan jika perlu, hal itu boleh diulang dua kali atau lebih, sehingga penyakit (sihir) itu benar-benar sirna. Hal itu sudah banyak dipraktikkan, dan dengan izinNya, Allah memberikan manfaat padanya. Rawatan tersebut juga sangat baik bagi suami yang tidak boleh berhubungan badan kerana terkena sihir.

5. Apabila Terkena Sihir 

Jika ada orang yang mengalami ujian dengan terkena sihir yang susah dihilangkan, hendaknya dia mengharap pahala kepada Allah atas musibah ini, dan berikhtiar untuk mengubatinya. Rawatan sihir yang sudah akut ini boleh dilakukan dengan memakai daun bidara:

Di antara kaedah yang pernah dipraktikkan dan terbukti mujarab adalah,

1. Mandi dengan air yang telah dicampur daun bidara

Penyediaan: Sediakan 7 daun bidara hijau, dan satu baldi air yang cukup untuk mandi.

Caranya:

A. Haluskan daun bidara dengan ditumbuk, dan campurkan ke dalam air yang telah disiapkan.

B. Baca ayat-ayat berikut di dekat air (di luar bilik mandi):

1) Baca ta’awudz: a-‘uudzu billahi minas syaithanir rajiim

2) Ayat kursi (QS. Al-Baqarah: 255)

3) QS. Al-A’raf, dari ayat 117 hingga 122

4) QS. Yunus, dari ayat 79 sampai 82

5) QS. Taha, dari ayat 65 sampai 70

6) Surat Al-Kafirun, Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-Nas

7) Minumkan air tersebut di atas 3 kali (boleh gunakan gelas kecil)

8) Gunakan bakinya untuk mandi.

9) Cara seperti ini boleh dilakukan beberapa kali, sehingga pengaruh sihirnya hilang.

(Kaedah ini disebutkan oleh Dr. Said bin Ali bin Wahf al-Qohthani dalam buku beliau Ad-Dua wa Yalihi Al-Ilaj bi Ar-Ruqa, Hal. 35).

Kredit : abangterlajaklaris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3