Panduan Kesihatan Resepi

Cara Mudah Buat Susu Kunyit Untuk Menghilangkan Masalah Batuk Dan Selsema

Susu kunyit sangat bagus untuk menghilangkan batuk, selesema atau penyakit yang melibatkan saluran pernafasan seperti asthma. Ianya juga sangat baik untuk pencernaan. Kami nak berkongsi dengan anda resipi susu kunyit yang boleh diamalkan untuk seisi keluarga. Resipi ini telah dikongsikan oleh Sue Bertley di laman Facebook miliknya. Hujan, sejuk malam ni, dah mula musim demam […]

Resepi

Resepi Kuah Rojak Buah, Boleh Ketagih Nak Menyicah Jer

“Aku ni boleh kata tiap-tiap minggu beli kuah rojak dalam botol tu. Kalau pandai buat sendiri kan bagus. Tapi, nak resepi kuah rojak buah yang paling ‘power’ sekali.” Memang ramai yang suka makan buah-buahan yang dicicah dengan kuah rojak atau ‘kuah colek’ ini. Ada rasa masam, pedas, masin, manis, dan rasa ‘istimewa’ tak tahu dari mana – […]

Resepi

Resepi & Step By Step Cara Buat Kek Karamel Alunan Kasih

Kek Karamel ni memang sedap. Gabungan antara Puding Karamel dan kek yang gebu sangat serasi serta memikat selera. Pendek kata, sekali rasa pasti nak cuba lagi. Ramai yang tertanya-tanya, macam mana kek + puding ni dibuat. Ada yang pernah cuba tapi tak menjadi. Meh cuba resipi perkongsian saudari Nor Fatihah ni. Pasti puas hati. Kek pun cantik. Sesuai […]

Resepi

Inilah Cara Buat Tosai Di Rumah Yang Sedap & Puas Makan

Kadang-kadang bila ke kedai mamak, mulut rasa teringin nak makan tosai tapi ada juga rasa enggan sebab ragu-ragu akan kebersihan makanan dan sebagainya. Jadi kalau dah teringin sangat nak makan tosai buatan sendiri boleh follow resipi yang dikongsi oleh Rozel Kitchen ini . Boleh makan puas-puas tanpa rasa ragu-ragu. Adunan yang lebih boleh disimpan di […]

Resepi

Sedap Pekena Musim Panas, Ini Cara Buat Puding Marble Yang Sedap & Confirm Jadi

Cuaca panas sekarang ni memang rasa nak makan aiskrim dan minum air sejuk je kan? Sesekali ‘pekena’ puding dan jelly mesti sedap kan? Apa kata kita cuba buat puding marble yang cukup legend ni. Fuh, bayangkan nikmatnya bila dimakan sejuk-sejuk…! Sebenarnya senang sangat nak membuatnya. Guna bahan pun tak banyak. Jom kita tengok resepi puding marble yang […]

Resepi

Resepi Aiskrim Malaysia Coconut Shake Yang Gebu & Melampau Sedapnya

“Panas-panas macam ni sedapnya kalau pekena coconut shake…” Siapa tak suka dengan coconut shake kan? Rasanya yang lemak manis, dimakan pula masa tengah panas. Fuh, memang sejuk tekak dibuatnya. Satu masalah nak cari coconut shake ni bukannya ada dijual di semua tempat. Kalau kita buat sendiri, ada lebih tu tak dapat nak simpan lama. Jadi bolehlah cuba olahkan aiskrim Malaysia dengan […]