Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan Tips Tips Kesihatan

Rasa Kebas Di Hujung Jari Macam Dicucuk Jangan Ambil Mudah. Pakar Kongsi Mungkin Anda Sedang Ada Masalah Ginjal

Pemakanan yang bernutrisi dan seimbang amat penting bagi memastikan badan sihat dan kuat. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti beguk, kekejangan otot, skurvi dan sebagainya. Badan kita merupakan indikator menunjukkan tahap kesihatan dalaman kita samada kita mendapat nutrisi yang cukup ataupun tidak. Oleh itu, jangan abaikan petanda-petanda fizikal yang dirasai oleh tubuh badan kerana […]

Anak Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan Tips Tips Kesihatan

Benarkah Air Hujan Penyebab Sakit Kepala & Demam Selesema, Ini Penjelasan Doktor.

Benarkah Air Hujan Penyebab Sakit Kepala & Demam Selesema, Ini Penjelasan Doktor. | Sekarang Malaysia berada di musim monsun tengkujuh.Tidak hairanlah boleh dikatakan cuaca agak tidak menentu ketika ini termasuk hujan turun secara tiba-tiba. Malah hari Jabatan Mateorologi meramalkan hujan serta ribut petir akan melanda di kebanyakan negeri dan orang ramai diminta berhati-hati khususnya di […]

Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan Petua Tips Romantik

Pernah Tengok Benjolan Di Tangan Atau Kaki Seperti Ini? Rasa Pelik & Risau Sila Baca

Kemunculan benjolan di tangan atau kaki pastinya mengundang rasa tidak selesa dalam kalangan individu, terutamanya bagi golongan wanita meskipun saiz benjolan tidak terlalu besar. Selain kelihatan pelik dan hodoh, individu pasti menyangka benjolan tersebut berkemungkinan terjadi disebabkan oleh serangan penyakit yang serius. BAHAYA ATAU TIDAK BENJOLAN DI TANGAN ATAU KAKI? Bagaimanapun, menurut Pakar Perundingan Bedah […]

Masalah Kesihatan Tips

Inilah 3 Sebab Aktiviti Bersenam Anda Tiada Hasil, Yang Nak Kurus Tu Take Note Ya!

Bagi mereka yang langsung tidak pernah tinggal aktiviti bersenam pasti mengharapkan result yang gempak. Iyalah, kalau setiap petang tidak lelah berjoging atau melakukan aktiviti regangan mesti ada sedikit perbezaan dari segi fizikal. Orang yang selalu bersenam kalau tak sebab nak memperbaiki kesihatan, mereka juga mahu menjaga bentuk badan dan berat badan yang seimbang. Tapi pernah […]

Masalah Kesihatan

Kaki dan Tangan Anda Selalu Kebas? Mungkin Ini Puncanya

Pemakanan yang bernutrisi dan seimbang amat penting bagi memastikan badan sihat dan kuat. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti beguk, kekejangan otot, skurvi dan sebagainya. Badan kita merupakan indikator menunjukkan tahap kesihatan dalaman kita samada kita mendapat nutrisi yang cukup ataupun tidak. Oleh itu, jangan abaikan petanda-petanda fizikal yang dirasai oleh tubuh badan kerana […]

Masalah Kesihatan

Akibat Terlalu Kerap Minum Air Kotak & Air Manis, Kanak-kanak 3 Tahun Menderita Kencing Manis

SEORANG pengguna Facebook berkongsi cerita mengenai anak dari sahabat kerjanya yang menderita penyakit kencing manis di usianya yang masih kecil. Post tersebut dimuatnaik akaun Facebook bernama Hendra Dwi Hermawan pada Isnin (30/7/2018) dan telah dikongsi melebihi 9000 kali dan mendapat hampir 4000 comment. Dipetik dari Tribun Video dari akaun Facebook tersebut, Pengguna facebook tersebut memberi […]

Masalah Kesihatan

Tabiat Suka Cabut Rambut Petanda Gangguan Mental Semak 6 Perkara Ini

“Nampak si Along tu kalau tengah tengok TV, menghadap laptop, atau tengok handphone, asyik nak cabut rambut saja. Nak kata banyak rambut gatal tak juga. Nanti makin lama makin nipis pula rambut dia. Ish…” Tabiat mencabut rambut gatal atau uban adalah perbuatan yang biasa kita lihat. Mungkin kawan kita, saudara-mara, atau kita sendiri melakukannya. Walaupun […]

Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan Tips Kesihatan

Satu Bulan Sebelum Serangan Jantung, Tubuh Anda Akan Mengingatkan Anda Dengan 8 Tanda Senyap.

Kami akan menerangkan gejala penting yang mungkin berlaku sebulan (atau lebih awal) sebelum serangan jantung. Anda tidak perlu menjadi hypochondriac total, tetapi sedikit kesedaran kesihatan tidak pernah menyakiti sesiapa pun. Perhatikanlah sekiranya anda berisiko. Beberapa indikator yang sering terlepas disenaraikan pada akhir artikel. X Sakit Dada Lelaki dan wanita mengalami sakit dada dalam intensiti dan […]

Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan

Kalau Mak-mak Mula Rasa ‘Sayang Nak Buang Barang’, Jaga-jaga! Sebab Tanda Penyakit Mental Hoarding Disorder Tu Dah Ada

Mula-mula cuma rasa sayang nak buang barang. Sebab dalam fikiran, ‘nanti bila-bila boleh guna.’ Enam bulan berlalu, barang tetap rupa itu. Tak pun digunakan. Malah, makin banyak barang lain anda susun baik dalam almari atau luar almari. Sama ada bertimbun, atau disusun dengan baik, ia tetap satu masalah yang perlu anda ambil serius. Bila terbaca […]

Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan

Inilah Kajian Yang Membuktikan Hikmah Islam Melarang Memakan Binatang Buas

Sejak zaman primitif lagi manusia telah menjadi pemburu dan pemakan segala jenis daging buruan terutamanya dalam mendapatkan sumber daging yang terbaik termasuklah binatang buas namun, sejak beberapa tahun terakhir ini, ramai saintis berlumba-lumba mengakui bahawa apa yang kita makan, itulah diri kita. Kajian Membuktikan Hikmah Larangan Islam Memakan Binatang Buas Maksudnya, zat-zat makanan yang dimakan […]