Masalah Kesihatan

Kaki dan Tangan Anda Selalu Kebas? Mungkin Ini Puncanya

Pemakanan yang bernutrisi dan seimbang amat penting bagi memastikan badan sihat dan kuat. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti beguk, kekejangan otot, skurvi dan sebagainya. Badan kita merupakan indikator menunjukkan tahap kesihatan dalaman kita samada kita mendapat nutrisi yang cukup ataupun tidak. Oleh itu, jangan abaikan petanda-petanda fizikal yang dirasai oleh tubuh badan kerana […]

Masalah Kesihatan

Akibat Terlalu Kerap Minum Air Kotak & Air Manis, Kanak-kanak 3 Tahun Menderita Kencing Manis

SEORANG pengguna Facebook berkongsi cerita mengenai anak dari sahabat kerjanya yang menderita penyakit kencing manis di usianya yang masih kecil. Post tersebut dimuatnaik akaun Facebook bernama Hendra Dwi Hermawan pada Isnin (30/7/2018) dan telah dikongsi melebihi 9000 kali dan mendapat hampir 4000 comment. Dipetik dari Tribun Video dari akaun Facebook tersebut, Pengguna facebook tersebut memberi […]

Masalah Kesihatan

Tabiat Suka Cabut Rambut Petanda Gangguan Mental Semak 6 Perkara Ini

“Nampak si Along tu kalau tengah tengok TV, menghadap laptop, atau tengok handphone, asyik nak cabut rambut saja. Nak kata banyak rambut gatal tak juga. Nanti makin lama makin nipis pula rambut dia. Ish…” Tabiat mencabut rambut gatal atau uban adalah perbuatan yang biasa kita lihat. Mungkin kawan kita, saudara-mara, atau kita sendiri melakukannya. Walaupun […]

Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan Tips Kesihatan

Satu Bulan Sebelum Serangan Jantung, Tubuh Anda Akan Mengingatkan Anda Dengan 8 Tanda Senyap.

Kami akan menerangkan gejala penting yang mungkin berlaku sebulan (atau lebih awal) sebelum serangan jantung. Anda tidak perlu menjadi hypochondriac total, tetapi sedikit kesedaran kesihatan tidak pernah menyakiti sesiapa pun. Perhatikanlah sekiranya anda berisiko. Beberapa indikator yang sering terlepas disenaraikan pada akhir artikel. X Sakit Dada Lelaki dan wanita mengalami sakit dada dalam intensiti dan […]

Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan

Kalau Mak-mak Mula Rasa ‘Sayang Nak Buang Barang’, Jaga-jaga! Sebab Tanda Penyakit Mental Hoarding Disorder Tu Dah Ada

Mula-mula cuma rasa sayang nak buang barang. Sebab dalam fikiran, ‘nanti bila-bila boleh guna.’ Enam bulan berlalu, barang tetap rupa itu. Tak pun digunakan. Malah, makin banyak barang lain anda susun baik dalam almari atau luar almari. Sama ada bertimbun, atau disusun dengan baik, ia tetap satu masalah yang perlu anda ambil serius. Bila terbaca […]

Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan

Inilah Kajian Yang Membuktikan Hikmah Islam Melarang Memakan Binatang Buas

Sejak zaman primitif lagi manusia telah menjadi pemburu dan pemakan segala jenis daging buruan terutamanya dalam mendapatkan sumber daging yang terbaik termasuklah binatang buas namun, sejak beberapa tahun terakhir ini, ramai saintis berlumba-lumba mengakui bahawa apa yang kita makan, itulah diri kita. Kajian Membuktikan Hikmah Larangan Islam Memakan Binatang Buas Maksudnya, zat-zat makanan yang dimakan […]

Masalah Keluarga Masalah Kesihatan Masalah Suami Isteri Suami Isteri

Stress Uruskan Rumahtangga, Tak Ramai Suami Sanggup Tahan

Bila isteri mulai stress atau didalam tekanan, tak kiralah atas urusan ditempat kerja mahupun urusan rumahtangga suami patut rasa susah hati.Suami kena ambil berat bila isteri menunjukkan tanda-tanda nak stress. Bukan apa, bahaya bila isteri mulai stress ni, kerana secara tidak langsung ia akan mempengaruhi kesihatan dan kecantikan dalaman mahupun luaran seorang isteri. Para suami […]

Masalah Kesihatan

Ini Sebabnya Mengapa Kanak-Kanak Dilarang Mandi Memakai Lampin Dalam Kolam Renang

Sempena musim cuti persekolahan ini, ramai ibu bapa mengambil kesempatan untuk membawa anak-anak makan angin dan beriadah di tempat-tempat menarik seperti mandi di pantai, melancong ke luar negara dan sebagainya. Majoriti ibu bapa pasti akan membawa anak-anak ke tempat air sama ada di pantai, sungai mahupun taman tema air. Namun, harus diingatkan bahawa terdapat beberapa […]

Masalah Kesihatan

Nasihat Doktor, Jika Kitaran Haid Terganggu Sila Awasi 8 Perkara Ini. Allahurabbi.

Sebenarnya apabila wanita mengalami gangguan kitaran haid setiap bulan, ia mungkin menunjukkan petanda kepada sesuatu penyakit yang sedang dihadapi.Menurut perkongsian oleh Doktor Pakar Sakit Puan, Dato’ Dr. Hamid Arshat terdapat 8 perkara yang kaum wanita perlu berwaspada yang mungkin menjadi punca kitaran haid terganggu. Berikut merupakan antara perkongsian ilmu daripada beliau sebagai rujukan; Pusingan haid yang teratur […]

Anak Masalah Keluarga Masalah Kesihatan Panduan Kesihatan Tips Kesihatan

10 Petanda Rahim Tidak Sihat dan 9 Cara Mengatasinya

Wanita walaupun di tempat kerja, mereka bertungkus lumus memerah idea dan menyiapkan tuntutan kerja yang bukan sedikit. Sarat dengan tugasan daripada pagi hinggalah ke petang. Keluar sahaja daripada pintu pejabat, otak serta merta bertukar untuk menyambung tugasan pada keluarga di rumah. Namun pada kesibukan itu, usah lupa pada kesihatan sendiri. Menjaga dalaman wanita adalah satu […]