Umum

AWAS: Remaja Banyak Dijangkiti HIV Menerusi Seks Bebas

Remaja banyak dijangkiti HIV menerusi seks bebas

Pertambahan bilangan HIV di kalangan remaja semakin membimbangkan dengan peningkatan jumlah golongan muda berusia di antara 13 hingga 29 tahun pada setiap tahun. Statistik setakat 2012 daripada Kementerian Kesihatan menunjukkan hampir 33,732 penghidap HIV berumur 13 hingga 29 tahun dan kemungkinan mereka yang dijangkiti virus ini bermula sebelum usia dua puluhan atau awal remaja.

Malah terdapat peningkatan sekali ganda sebab jangkitan yang berpunca daripada tingkah laku dan cara hidup individu iaitu amalan seks bebas serta homoseksual pada 2011 dan 2012.

Menurut Pengerusi Persatuan Wahidayah Malaysia, Norlela Mokhtar yang juga kaunselor untuk Majlis Aids Malaysia, jika dulu terdapat kebimbangan ketara mengenai jangkitan HIV iaitu melalui perkongsian jarum tetapi kini penularan gejala seks bebas menjadi ancaman terbesar terhadap peningkatan HIV membabitkan remaja. Walaupun ada usaha untuk mengekang gejala ini dengan memberi penekanan kepada langkah pencegahan menerusi penggunaan kondom namun hakikatnya gejala sosial semakin sukar dibendung.

“Remaja kini membangun bersama ancaman sosial membabitkan persekitaran yang sukar dikawal. Keruntuhan institusi kekeluargaan menjadi penyebab terbesar remaja mula beralih kepada rakan sebaya yang banyak mempengaruhi mereka. Berbanding ibu bapa, remaja lebih mudah percaya kepada rakan yang dianggap sebagai idola.

“Selain itu pengaruh media masa, ancaman Internet seperti laman sosial Facebook memberi ruang remaja mendapatkan informasi tanpa bertanya kepada individu yang lebih berpengalaman seperti ibu bapa atau guru. Hasilnya mereka meniru, mencuba menjadi lebih dewasa dan matang sebelum usia dengan hanya mempelajari di Internet dan media massa,” katanya.

Bimbang dengan gejala ini, Norlela merasakan perlu ada pencegahan awal di sekolah membabitkan kerjasama semua pihak. Jika diperhatikan remaja mudah dipengaruhi oleh material. Mereka gemar bergaya dengan pakaian berjenama, gajet terkini dan mahal serta makan di restoran mewah. Ini menyebabkan apabila golongan ini `bersedia’ didekati lelaki berusia dan memiliki kemewahan tanpa berfikir panjang.

“Keinginan mendapatkan kemewahan sementara remaja sama ada lelaki dan perempuan membuatkan mereka sanggup memperdagangkan tubuh tanpa memikirkan kesannya. Sebab itu seks bebas termasuk homoseksual semakin meningkat terutama di universiti. Malah ada penghidap HIV remaja dan muda terdiri daripada pelajar pusat pengajian tinggi,” katanya.

Ibu bapa moden yang sibuk bekerja memberi kebebasan tanpa batas kepada anak dan tidak mengambil tahu latar belakang rakan mereka. Ini menyebabkan remaja mudah terjebak dengan seks bebas. Apa yang harus dilakukan penjaga adalah memberikan kepercayaan pada masa sama memantau pergerakan serta mengenali rakan anak-anak.

“Ini amat penting supaya anak tahu ibu bapa mengambil berat hal mereka. Konsepnya sama seperti bermain layang-layang, tali dilepaskan sedikit demi sedikit, dan sekiranya layang-layang menuju arah berbeza talinya ditarik perlahan-lahan. Begitu juga dengan anak-anak, kebebasan diberi tetapi dengan cara memantau pergerakan mereka,” katanya.

Penghidap HIV remaja biasanya sukar menerima kenyataan dan sanggup menyembunyikan status mereka lantaran tidak sanggup diketahui keluarga. Oleh itu ada yang tidak mendapatkan rawatan sehingga keadaan mereka menjadi lebih teruk akibat dijangkiti penyakit berbahaya.

Disebabkan emosi golongan ini terjejas teruk, mereka memerlukan sokongan dan perhatian keluarga. Menyedari pentingnya kumpulan sokongan bagi penghidap HIV, Norlela menubuhkan Persatuan Wahidayah Malaysia (Pewahim) bagi membantu golongan wanita termasuk remaja, ibu tunggal dan anak-anak dalam usaha menyediakan penempatan asas dan selamat bagi wanita dan kanak-kanak yang terjejas akibat HIV. Setakat ini Pewahim menjaga tujuh orang penghidap HIV berusia 18 hingga 46 tahun juga seorang kanakkanak normal berusia setahun yang dilahirkan ibu HIV.

Rumah Wahidayah adalah lokasi strategik bagi pesakit HIV untuk datang mendapatkan bantuan atau menginap sementara selepas mendapatkan rawatan di hospital. Beroperasi 24 jam, tujuh hari seminggu di Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor, rumah ini memberikan perkhidmatan kepada penghuni secara percuma melalui perkhidmatan kesihatan, keperluan asas dan sokongan berterusan.

“Selain menjadi pusat penempatan sementara bagi penghuni HIV, ia juga menjadi pusat sokongan rakan, kumpulan sokongan dan bantuan seterusnya bertindak sebagai pusat kemahiran buat penghuni dengan memberikan latihan berbentuk kemahiran seperti menjahit, memasak dan membuat kraf tangan pada masa akan datang,” katanya.

Pendekatan berbeza

Pada peringkat awal setiap penghuni akan diselidik latar belakang mereka sama ada terdedah dengan dadah, seks bebas, menjadi mangsa suami atau teraniaya sebelum pendekatan sesuai digunakan. Sebagai contoh jika mangsa adalah penagih dadah, masalah ketagihan itu perlu diatasi terlebih dulu. Begitu juga sekiranya terbabit dengan seks bebas mereka seharusnya menghentikan amalan itu dan mendekatkan diri dengan Allah.

“Ada juga yang datang kerana inginkan sokongan emosi. Sokongan emosi sangat penting bagi penghidap HIV kerana ini yang akan menentukan ketahanan badan seseorang. Emosi positif akan menguatkan sistem imunisasi serta mendorong penghidap HIV mendapatkan rawatan secara konsisten,” jelasnya yang juga adalah seorang penghidap HIV sejak 10 tahun lalu.

Mahu kisahnya menjadi sumber inspirasi kepada penghidap HIV lain, Norlela berkata, dulu dia pernah terlantar teruk di hospital sehingga berat badan menurun daripada 50 kepada 30 kilogram. Tetapi disebabkan keinginan yang kuat untuk hidup demi anak-anak Norlela bangkit mendapatkan rawatan secara konsisten.

Dia juga bertuah kerana dikelilingi individu yang sentiasa memberikan sokongan termasuk doktor, keluarga dan rakan-rakan. Semangat yang kuat serta emosi positif menyebabkan dia dipilih menyertai Majlis Aids Malaysia sebagai kaunselor pada 2006.

“Saya terpilih bersama-sama 30 wanita lain bagi mendapatkan gambaran mengenai HIV sekali gus menjadi aspirasi kepada wanita lain. Saya rasa perlu memberi sumbangan kepada penghidap HIV wanita kerana kami sama-sama memahami apa yang diperlukan,” katanya yang kini menguruskan Pewahim sepenuhnya.

Penghidap HIV perlu mendapatkan pemahaman jelas mengenai pentingnya mendapatkan rawatan secara konsisten. Ini kerana menerusi rawatan saja mampu memulihkan sistem ketahanan badan sekali gus meningkatkan CD4. Selain itu sokongan keluarga juga adalah amat penting bagi memulihkan emosi mereka. Dengan rawatan, menjalani gaya hidup sihat serta sentiasa berfikiran positif sekurang-kurangnya penghidap HIV tidak menyusahkan keluarga dan mampu berdikari.

“Dalam hal ini penghidap HIV mempunyai dua dunia berbeza iaitu bergaul dengan orang normal serta dunia HIV supaya mereka saling memberikan sokongan di antara satu sama lain,” katanya yang membuktikan HIV bukan penghalang untuk menjalani kehidupan normal bersama suami dan anakanak serta hidup bahagia seperti insan lain.

Bersempena Hari AIDS Sedunia 2013 pada 1 Disember ini, Majlis AIDS Malaysia dan Yayasan AIDS Malaysia akan mengadakan pelbagai aktiviti bermula 30 November sehingga 2 Disember ini. Antaranya Pelancaran Rasmi Sambutan Hari AIDS Sedunia peringkat Kebangsaan pada 1 Disember di Stadium Tertutup Terengganu, Gong Badak Kuala Terengganu. Orang ramai dijemput hadir kerana pelbagai aktiviti menarik akan diadakan pada hari itu.

HIV dan AIDS:

Secara ringkas, apabila sistem pertahanan tubuh dilumpuhkan oleh virus AIDS/HIV, tanda-tandanya termasuk:

* Terlalu lemah dan lesu

* Penurunan mendadak berat badan

* Demam panas yang kerap

* Peluh malam

* Kelenjar limfa membengkak

* Ruam kulit dan ulser pada permukaan mukosa.

Contoh lapisan dalam mulut.

* Cirit-birit yang kronik

* Hilang ingatan

* Jangkitan teruk yang tidak dapat dirawat

Cara sebaran:

HIV/AIDS dapat disebarkan melalui cecair badan iaitu:

* Perhubungan seks tanpa kondom Penerimaan darah yang tercemar

* Perkongsian jarum suntikan dadah

* Dari ibu ke anak semasa mengandung atau pelahiran atau menyusu

Penyiasatan saringan yang boleh dijalankan atau boleh diminta kepada doktor:

* Ujian Rapid Test untuk HIV antibodi

* Ujian ELISA

Golongan berisiko tinggi:

* Golongan yang mengamalkan seks bebas

* Golongan pekerja seks komersial

* Gay

* Penagih dadah terutama suntikan dadah

* Penerima darah

* Isteri kepada suami yang ada HIV

Tak tahu cara virus merebak

“Berdasarkan sesi kaunseling yang dijalankan kepada remaja hampir 99 peratus mengakui tidak mengetahui seks oral boleh menyebabkan jangkitan virus HIV. Kebanyakannya menganggap virus boleh merebak menerusi hubungan seksual dan bukannya seks oral. Ini menyebabkan ramai pasangan sejenis melakukan seks oral untuk mengelak dijangkiti HIV sedangkan mereka tidak tahu seks oral kini menjadi penyebab utama HIV,” demikian menurut Ketua Jabatan Penyelidikan dan Pembangunan Felda Wellness Corporation, Redza Benjamin yang turut menjalankan sesi kaunseling kepada remaja HIV menerusi kaedah pemakanan.

Dia yang juga Juruterapi Senaman Kementerian Kesihatan Malaysia mengakui pernah menerima kes seorang remaja berusia 17 tahun yang dijangkiti HIV akibat melakukan seks oral dengan pasangan sejenis. Dia mengakui langsung tidak melakukan hubungan seks luar tabii sebaliknya hanya melakukan seks oral saja.

“Apa yang saya lakukan adalah memberi penjelasan mengenai HIV yang boleh tersebar menerusi air mazi. Apabila terdapat pendarahan atau ulser mulut, virus ini berpindah kepada pasangan. Hal ini tidak diketahui remaja yang mengamalkan seks bebas dan songsang sehingga menyebabkan penularan HIV semakin meningkat. Ia menjadi lebih serius apabila pasangan tidak mendapatkan pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh dan terus memindahkan kepada orang lain apabila bertukar pasangan” jelasnya.

Daripada sesi kaunseling yang dijalankan kebanyakan remaja tidak sanggup menerima kenyataan mereka berisiko dijangkiti HIV jika mengamalkan gaya hidup songsang. Walaupun kebarangkalian atau peratusan golongan ini sangat tinggi tetapi mereka mengabaikan kerana malu berhadapan masyarakat andai disahkan mendapat HIV.

“Tanggapan ini harus diubah. Remaja harus diberi penekanan supaya sayangkan diri dengan membuat pemeriksaan secara menyeluruh seandainya mereka berisiko tinggi. Dengan cara ini sekiranya disahkan positif langkah pencegahan awal harus dilakukan. Daripada membiarkan virus merebak kepada orang lain lebih baik ia dikurangkan dengan rawatan serta pencegahan awal,” katanya.

Redza turut melahirkan kebimbangan dengan senario sekarang apabila remaja sanggup `menjual’ diri untuk mendapatkan kemewahan sementara. Ada di antara remaja sanggup bertukar pasangan hanya kerana inginkan gajet serta barangan berjenama.

“Ini berlaku kepada seorang remaja berusia 17 tahun yang masih bersekolah. Dia bertemu saya selepas dijangkiti HIV daripada pasangan sejenis. Dia mengakui sanggup melakukan perhubungan sejenis hanya semata-mata ingin mendapat duit segera bagi membeli telefon serta tablet mahal.

“Saya sangat terkejut dengan penjelasan remaja ini kerana dia dibesarkan dalam keluarga berkemampuan tetapi masih mencari keseronokan di luar semata-mata inginkan kemewahan sementara. Jelas mereka hanya inginkan keseronokan yang sebenarnya mendatangkan kesan seumur hidup,” ujarnya.

Selain itu aplikasi menerusi telefon bimbit kumpulan tertentu yang menggelarkan diri mereka sebagai gay bertujuan mencari pasangan juga memperhebatkan penularan jangkitan virus HIV. Ini kerana menerusi aplikasi ini remaja mudah mencari pasangan, berbual seterusnya mengatur pertemuan. Sedangkan mereka tidak mengenali pasangan dengan lebih dekat adakah mereka penghidap HIV atau sebaliknya.

“Pertemuan yang menjurus kepada hubungan seksual secara bebas dan bertukar pasangan akan menyebabkan jangkitan HIV di kalangan remaja semakin meningkat. Seharusnya keadaan ini dipantau oleh keluarga dan pihak tertentu seperti badan bukan kerajaan bagi memberi pendedahan mengenai penularan HIV menerusi seksual,” katanya.

Walaupun setakat ini HIV tidak mempunyai penawar namun jangka hayat penghidap HIV mampu dipanjangkan sekiranya ada kesedaran daripada penghidap HIV itu sendiri untuk mengubah gaya hidup ke arah lebih positif. Tidak semua penyakit harus dikongsi dengan masyarakat, HIV misalnya, yang hanya perlu diketahui oleh keluarga terdekat saja. Banyak hospital kerajaan menyediakan rawatan khusus untuk pesakit HIV serta sesi kaunseling bagi memantapkan emosi mereka.

“Penghidap HIV seharusnya tampil berkongsi masalah dengan mereka yang senasib seperti Majlis Aids Malaysia untuk mendapatkan penjelasan tepat mengenai HIV dan bukannya daripada sumber yang tidak sepatutnya,” katanya yang memberikan penekanan menerusi pemakanan bagi meningkatkan vitamin dalam badan pesakit,” katanya.

Oleh Siti Zarinah Sahib

www.mummyceria.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 − 20 =

error: Content is protected !!